Sari direct la conținut

Finanțele fac lumină în cazul containerelor SGR: taxele locale trebuie plătite de proprietari

HotNews.ro
Aparat de reciclat ambalaje SGR. Foto: Cateyeperspective | Dreamstime.com
Aparat de reciclat ambalaje SGR. Foto: Cateyeperspective | Dreamstime.com

Sistemul de garanție-returnare (SGR) a venit cu o problemă din perspectiva plății impozitelor locale, lucru despre care și HotNews.ro a scris recent. Nu era clar cine trebuie să plătească.

De ce?

Obligativitatea asigurării condițiilor tehnice pentru instalarea RVM revin comerciantului (conexiunea la energie electrică, sisteme video de supraveghere, utilități, punerea la dispoziție a unui spațiu de amplasare, conexiune la internet și/sau sisteme IT etc.), dar RVM precum și containerele în care sunt amplasate nu sunt în proprietatea comerciantului, ci în proprietatea unui furnizor terț care le închiriază către operatorul autorizat care, la rândul lui, le pune la dispoziția comerciantului în baza contractului.

Camera Consultanților Fiscali (CCF) a trimis o scrisoare către Ministerul Finanțelor prin care a solicitat o soluție.

Ministerul Finanțelor a răspuns că „pentru clădirile de tipul containere modulare cu echipamentul RVM încorporat, impozitul pe clădiri este datorat de persoana care deține în proprietate un asemenea tip de clădire la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, cu condiția să existe intenția de păstrare pe același amplasament cel puțin pe durata unui an calendaristic, acesteia revenindu-i în același timp și obligația depunerii unei declarații fiscale la organul fiscal competent”.

Pentru mai multe detalii vezi: Cine trebuie să plătească impozit pe clădiri pentru containerele modulare în care românii își duc sticlele? Consultanții fiscali roagă autoritățile să clarifice

INTERVIURILE HotNews.ro