Sari direct la conținut

Fiul rabinului-șef al Ucrainei Moshe Azman a fost ucis pe front, la câteva luni după ce devenise tată

HotNews.ro
Fiul rabinului-șef al Ucrainei Moshe Azman a fost ucis pe front, la câteva luni după ce devenise tată
Rabiul-șef al Ucrainei Moshe Reuven Azman. FOTO: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Tânărul, recrutat în armată de puțin timp, fusese dat dispărut pe 24 iulie, după o luptă, iar vestea morții sale a fost confirmată miercuri, a anunțat Moshe Azman, citat de site-ul Ucrainean National News.

Fiul adoptat al Marelui Rabin al Ucrainei Moshe Azman, Matityahu, născut Anton Samborski, a fost ucis pe frontul din estul țării.

Rabinul a anunțat pe pagina sa de Facebook că înmormântarea fusese programată pentru joi. „Mâine, la Sinagoga Centrală va avea loc o ceremonie de rămas bun pentru fiul meu Matityahu (Anton), care a fost ucis pe linia frontului în apărarea Ucrainei”, a spus mesajul postat miercuri.

Moshe Azman a vorbit pentru ultima dată cu fiul său pe 17 iulie, iar pe 24 iulie, după una dintre bătălii, a primit un mesaj care îl anunța dispărut.

Rabinul a spus că el și soția sa l-au adoptat pe băiat în 2002. Acesta avea 11 ani la acea vreme, iar numele său era Anton Samborski. Noua familie i-a dat un nume evreiesc, Matityahu (Motya), în onoarea liderului revoltei Macabeilor, de acum peste 2200 de ani.

„Motya a locuit în familia noastră timp de aproximativ 10 ani, iar când a devenit adult, a decis să trăiască pe cont propriu. S-a căsătorit, iar în luna mai a acestui an a avut o fiică. Dar la o săptămână după nașterea copilului, Motya a fost înrolat în armată. După o instrucție rapidă, a fost imediat trimis pe linia frontului”, a scris Moshe Azman.

Azman este o figură influentă în Ucraina, un oponent al invaziei rusești din Ucraina, și un lider al eforturilor internaționale de ajutor umanitar în Ucraina. A fost activ pe scena internațională, făcând lobby pentru Kiev și consolidând relațiile Israel-Ucraina. S-a întâlnit cu lideri israelieni, inclusiv cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu și cu fostul primar al Ierusalimului Nir Barkat.

„Mă rog pentru toți eroii care și-au sacrificat viața. Curajul și altruismul lor nu vor fi niciodată uitate. Glorie veșnică celor care au luptat pentru patria lor. De la începutul acestui război devastator, aproape fiecare ucrainean a pierdut o persoană dragă sau cunoaște pe cineva care a fost rănit. În Israel, și noi luptăm împotriva unui inamic comun”, a spus rabinul, citat de publicația israeliană Jerusalem Post.

INTERVIURILE HotNews.ro