Sari direct la conținut

Focar de tuberculoză la o grădiniţă privată din Iaşi. Un copil și un adult, diagnosticați cu TBC

HotNews.ro
Un focar de tuberculoză a fost identificat la o grădiniţă privată din judeţul Iaşi, potrivit News.ro și Agerpres. Reprezentanţii Spitalului de Pneumoftiziologie şi ai Direcţiei de Sănătate Publică desfăşoară o anchetă epidemiologică.
Grădiniță, Foto: Janaeken / Dreamstime.com
Grădiniță, Foto: Janaeken / Dreamstime.com

„În legătură cu focarul de tuberculoză identificat de Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi la o unitate de învăţământ în regim privat din Iaşi, din datele oferite de coordonatorul judeţean al Programului Naţional de Prevenire, Supravegherea şi Control al Tuberculozei, transmitem că ancheta epidemiologică este în plină desfăşurare şi, împreună cu partenerii noştri de la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, colegii din Dispensarul TBC depun toate eforturile pentru a identifica şi reduce focarul de infecţie”, a declarat, joi, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iaşi, dr. Radu Crişan Dabija.

Acesta a menţionat că tuberculoza este o boală contagioasă, care se transmite pe cale respiratorie, prin secreţiile rezultate din tusea persoanei bolnave care sunt aerosolizate în spaţii închise sau insuficient ventilate.

Pentru prevenirea infecţiei este necesar ca orice persoană care are simptome respiratorii precum tuse, secreţii nazale, strănut să poarte o mască de protecţie atunci când este în prezenţa altor persoane, mai ales în prezenţa copiilor, să meargă la medicul pneumolog şi să se investigheze imediat ce aceste simptome apar. Totodată, igiena mâinilor şi a încăperilor, aerisirea frecventă şi evitarea aglomerării încăperilor sunt măsuri importante în reducerea riscului de infecţie.

„Este important să precizăm ca tuberculoza este şi, din păcate, rămâne una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică în România şi în judeţul Iaşi iar rolul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie reprezintă un pilon important în această luptă continuă cu tuberculoza”, a explicat dr. Radu Crişan Dabija.

Medicii au adăugat că educaţia sanitară este foarte importantă pentru prevenirea unor astfel de situaţii: vaccinarea BCG, controlul simptomelor şi consulturile preventive.

„Cazurile de tuberculoză apărute în unităţi de învăţământ reprezintă o urgenţă şi o prioritate în rigurozitatea anchetei epidemiologice şi fac parte din diligenţele pe care le face Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi, prin prerogativele sale, experienţa şi pregătirea colegilor medici pneumologi”, au mai transmis reprezentanţii spitalului.

Potrivit presei locale, un copil şi un adult de la o grădiniţă privată din comuna Rediu au fost diagnosticaţi cu tuberculoză.

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, prin specificul său şi având în componenţă Dispensarul TBC, este singura unitate de profil care are metodele şi pregătirea pentru a lupta cu această patologie.

Sursă foto Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro