Foreign Policy: Oare Putin doar şi-a prelungit guvernarea?
Brusca modificare a Constituţiei, anunţată, miercuri, de preşedintele rus Vladimir Putin pare să îi asigure rămânerea la putere şi după anul 2024, când el părăseşte preşedinţia. Într-un mod care a luat prin surprindere, Putin a propus pe neaşteptate nişte amendamente constituţionale menite să slăbească preşedinţia şi să întărească atribuţiile premierului. După câteva ore, premierul Dmitri Medvedev şi guvernul său au demisionat, scrie Foriegn Policy, citată de Rador.
Începând din anul 1999, Putin a condus Rusia fie în calitate de preşedinte, fie ca premier. Deşi el trebuie să renunţe la funcţia de preşedinte în 2024, demersul de miercuri îi asigură o cale prin care să-şi menţină conducerea, după cum opinează Reid Stadish, de la Foreign Policy. Potrivit reformelor propuse, Putin ar putea reveni la putere ca premier sau ca şef al noului Consiliu de Stat. Putin a spus că reformele vor fi supuse votului populaţiei, deşi nu este clar când ar putea avea loc un asemenea vot.
De ce acum? Nu este foarte clar de ce a hotărât Putin să anunţe tocmai acum aceste amendamente constituţionale, deşi, pe plan intern, el s-a confruntat cu presiuni crescânde din cauza economiei Rusiei şi din cauza corupţiei în creştere. Decizia survine după un an în care sondajele vizând popularitatea lui Putin au înregistrat cea mai mare scădere din ultimii 13 ani, iar la Moscova au izbucnit proteste antiguvernamentale după ce guvernul i-a împiedicat pe candidaţii opoziţiei să participe la alegerile pentru consiliul municipal.
Cine este noul premier? Putin l-a numit în funcţia de premier pe Mihail Mişustin, un tehnocrat necunoscut, cu puţină experienţă politică şi fără influenţă – cu siguranţă, el nu este omul despre care s-ar fi putut crede că va fi succesorul lui Dmitri Medvedev. Începând din anul 2010, Mişustin a condus Serviciul Fiscal Federal. Camera inferioară a parlamentului rus urmează ca, în cursul zilei de azi, să aprobe numirea.