Sari direct la conținut

Fost ministru al Apărării: Demisia lui Klaus Iohannis „a creat ideea că este o victorie a forțelor extremiste”

HotNews.ro
Un protest al susținătorilor lui Călin Georgescu era în plină desfășurare în Piața Victoriei, în momentul în care Klaus Iohannis și-a anunțat demisia, pe 10 februarie 2025. Foto: Inquam Photos / George Călin
Un protest al susținătorilor lui Călin Georgescu era în plină desfășurare în Piața Victoriei, în momentul în care Klaus Iohannis și-a anunțat demisia, pe 10 februarie 2025. Foto: Inquam Photos / George Călin

Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării în guvernul Ciucă și actual eurodeputat, crede că demisia lui Klaus Iohannis a venit într-un moment nepotrivit. „Oamenii erau în stradă în acel moment și a dat senzația că cedează în fața presiunii”, a declarat Dîncu, într-un interviu pentru SpotMedia.ro

Eurodeputatul spune că demisia președintelui Iohannis, înlocuit între timp de Ilie Bolojan, „a creat ideea că este o victorie a forțelor extremiste” și admite că un moment mai bun era în decembrie, la scurt timp după anularea alegerilor, când i-a expirat mandatul. 

„Poate președintele Iohannis chiar a crezut sincer că această tensiune va descrește și că vrea să salveze România de o situație de haos”, declară Dîncu, explicând că, de acolo de unde se află, efectul a fost exact invers. 

„Ideea de haos a apărut și nu se uită că unul dintre elementele războiului hibrid al rușilor este haosul controlat”, a mai spus el în interviul acordat SpotMedia.

„România este pe lista tuturor discuțiilor despre război hibrid și atacul la democrație”

Vasile Dîncu vorbește în calitate de vicepreședinte al noii Comisii „Scut pentru Democrație” din Parlamentul European și se află în aceste zile la sesiunea plenară de la Strasbourg. 

El menționează că, „România este oarecum pe nedrept pe lista tuturor discuțiilor despre război hibrid și atacul la democrație, la pierderea unor repere fundamentale ale democrației”. 

Însă Dîncu consideră că, în afara incidentului cu alegerile prezidențiale anulate, „în România există un cadru solid al democrației”. 

Întrebat dacă crede că evenimentele din România au condus la crearea noii comisii din PE pentru apărarea democrației, Dîncu spune că „exemplul de la București a umplut paharul, pentru că existau asemenea preocupări și înainte”. 

Implicarea Rusiei în campania electorală

Despre implicarea Rusiei în criza din România, fostul ministru al Apărării crede că puterea de la Moscova a speculat evenimentele din România, însă nu știe cât de mare a fost implicarea rusă în campanie. „Ar trebui să ne spună totuși unele instituții ale statului”. 

„România a fost fragilizată, prin faptul că a câștigat un anumit curent, Rusia va fi periculoasă de acum încolo și este periculoasă acum pentru că a fost percepută ca o victorie a ei”, crede Dîncu. 

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro