Sari direct la conținut

Fost oficial al Rezervei Federale acuzat că a vândut secrete Chinei

HotNews.ro
Sediul Fed din Washington, Foto: Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia
Sediul Fed din Washington, Foto: Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia

Un fost înalt oficial al Rezervei Federale a fost arestat vineri, după ce procurorii americani l -au acuzat că a transmis secretele economice către China.

John Rogers, consilier principal în divizia de finanțe internaționale a Fed din 2010-21, și-a folosit poziția pentru a accesa date sensibile cu privire la tarifele legate de China, potrivit unui rechizitoriu prezentat în instanța federală de la Washington.

Rogers, în vârstă de 63 de ani, din Virginia, a fost acuzat că a transferat informații sensibile în contul său de e -mail personal înainte de a le transmite oficialilor chinezi deghizați în studenți. De asemenea, el a folosit aplicații de mesagerie criptate pentru a comunica cu oficialii chinezi, se arată în rechizitoriu.

Departamentul de Justiție a declarat că Rogers, „sub pretextul de a le preda economie”, i-a întâlnit pe chinezi în camere de hotel din China unde le-a oferit informații sensibile secrete ale Fed .

Economistul a fost plătit aproximativ 450.000 de dolari ca profesor part-time la Universitatea Fudan din China.

Rogers neagă acuzațiile, potrivit avocatului său.

Rechizitoriul este cel mai recent dintr-un număr tot mai mare de cazuri în care oficialii din guvernul american – și în special agenții precum CIA și armata – au fost acuzați de furnizarea de informații sensibile sau secrete guvernului chinez.

În ultimii ani, Departamentul de Justiție a devenit, de asemenea, mai transparent în ceea ce privește evidențierea acestor cazuri, pentru a sublinia amenințarea din partea spionajului chinez . Washingtonul a acuzat hackerii chinezi că au atacat rețelele de telecomunicații americane într -o campanie masivă și răspândită, care a permis făptuitorilor să acceseze conversațiile oficialilor americani.

Ambasada chineză la Washington a declarat că „nu este familiară” cu specificul cazului Rogers, și că se opune „oricărui atac cu așa-numitele„ riscuri de spionaj”.

Guvernul chinez este unul dintre cei mai mari deținători globali ai obligațiunilor guvernamentale americane. Deciziile privind rata dobânzii Fed și semnalele privind mișcările de politică monetară viitoare pot influența, de asemenea, Trezoreria SUA și sunt printre cele mai strânse rapoarte de pe piețele financiare globale.

Cifrele Trezoreriei SUA arată că, din noiembrie, China a deținut oficial 768,6 miliarde de dolari din datorie, ceea ce o face cel de-al doilea cel mai mare deținător străin după Japonia.

Rechizitoriul susține că informațiile sensibile au fost împărtășite „cel puțin din 2018”, cu presupuși conspiratori chinezi „care au lucrat pentru aparatul de informații și securitate din China și care au pozat ca studenți absolvenți la o universitate [chineză]”.

Fed a refuzat să comenteze.

Călătoria lui Rogers a fost acoperită de omologii săi chinezi. „[D] nu vă faceți griji cu privire la costul călătoriei. . . Putem suporta toate costurile necesare, puteți alege un mod confortabil și convenabil pentru călătorie ”, a declarat un presupus conspirator într-un mesaj inclus în rechizitoriu.

Secretele includ evaluarea unui anunț al Băncii Centrale Europene, note de informare pentru un membru al consiliului de administrație al Fed și un document intitulat „Pre-FOMC Briefing”-toate din 2019.

În 2020, Rogers a mințit în biroul inspectorului general al Fed, când a fost întrebat despre accesarea și împărtășirea materialelor sensibile, au spus procurorii.

Liza Tobin, fost director al Consiliului de Securitate Națională, a declarat că țintele potențiale trebuie să fie mai vigilente cu privire la abordările din China.

„Iată câteva sfaturi în carieră: dacă cineva de la o universitate chineză vă oferă 450.000 de dolari pentru un loc de muncă part-time, fugiți”, a spus Tobin, care este acum director general la Garnut Global, o firmă de consultanță geopolitică. „Fiți convinși că nu primiți acest tip de ofertă din cauza farmecului vostru.”

INTERVIURILE HotNews.ro