Fosta șefă ICR Londra, primul interviu pe larg după investigația care arată că statul îi plătea chirie 6.500 de lire lunar: „Pilele poate au deschis o ușă, dar înăuntru am fost eu”
Actrița și fiica actorului Stelian Nistor i-a spus Eugeniei Vodă, în emisiunea TVR „Profesioniștii”, difuzată sâmbătă, 7 decembrie, că hotărârea de a locui într-o casă închiriată fusese luată înainte ca ea să ajungă la Londra.
Fosta directoare a Institutului Cultural Român din Londra, Catinca Nistor, revocată din funcție în mai 2023, a fost invitata Eugeniei Vodă în emisiunea „Profesioniștii”, de la TVR, difuzată sâmbătă seara, de la ora 23.30.
Actrița, în vârstă de 36 de ani, a vorbit la TVR despre parcursul ei profesional marcat de scandaluri. Activitatea de director ICR Londra a Catincăi Nistor a fost marcată de dezvăluirea că aceasta a refuzat locuința de stat și a ales să-și închirieze un apartament de lux, pentru care MAE plătea o chirie lunară de 6.500 de lire, potrivit unei investigații Libertatea.
Catinca Nistor a afirmat în emisiunea Eugeniei Vodă, de la TVR că „am fost dată afară agresiv și discutabil în termenii legali”.
Actrița a povestit și că a primit numeroase mesaje de amenințare, după scandalul de la ICR. „Când m-am întors în România, vara trecută, am folosit metroul de câteva ori. Și dacă cineva se uita mai mult de câteva secunde la mine, îmi lăsam capul în jos, îmi puneam părul pe față, pentru că mă temeam că or să zică ah, asta e aia! și că vine cineva să mă scuipe sau să mă îmbrâncească”.
Întrebată dacă se simțea vinovată pentru cele întâmplate, fosta șefă de la ICR Londra a răspuns:
„Uneori mă simțeam rușinată pentru că tabloidul m-a aruncat unei mase de oameni care nu știa nimic despre mine la acel moment. Și eu pe parcursul unui an întreg am primit în inbox-ul conturilor de social media foarte multe amenințări. De câteva ori mi-am închis conturile. (…)”.
Despre momentul „Mocirița”
Catinca Nistor, fiica actorului Stelian Nistor, a fost aspru criticată pe rețelele de socializare pentru momentul în care a cântat piesa „Mocirița”, într-un spectacol organizat de ICR cu ocazia zilei de 1 Martie.
Despre acel moment, despre care numeroase voci l-au catalogat drept „penibil” și „inadecvat”, Catinca Nistor a povestit la TVR că „a fost un moment spontan”. În plus, românii din Marea Britanie au cerut atunci demiterea actriței de la conducerea ICR Londra.
„Eu nu pot lua în serios aceste lucruri, știind că am o pregătire muzicală, că am lucrat două musicaluri până acum și că am studiat canto cu o soprană de la Filarmonică (…). Războiul pilelor exista doar aici, în România, acolo era pace și liniște. N-a ieșit nimeni la sfârșitul acestui cântec să huiduie, a fost un moment cald, s-a aplaudat.
Am fost chemată apoi la o ședință de lucru, dar problema nu a fost asta. Directorul corpului de control al Ministerului de Externe mi-a spus: „Domnul ministru vă transmite ori actriță, ori director.” Era o problemă pentru ei în acel moment faptul că eu veneam pe banii mei în România, îmi păstrasem un singur spectacol și-l jucam”.
Cu ce se ocupă acum Catinca Nistor
Actrița a mai spus în interviul de la TVR că nu se mai simte în siguranță în România, motiv pentru care a ales să rămână în Londra și să o ia de la zero. Catinca Nistor a povestit că și-a deschis recent o companie de producție și joacă într-o piesă de tip one woman show la un teatru independent.
Despre cariera clădită „pe pile și relații”
„Îmi dau seama că această umbră a reputației unui copil cu pile m-a urmărit foarte mult timp și am încercat mereu să demonstrez că nu sunt asta!, că sunt un om care face…”, a mai declarat fosta șefă ICR.
Anterior, Catinca Nistor a fost directoare la Teatrul Bulandra, numită de Gabriela Firea, pe când aceasta era primar general al Capitalei.
Ea a fost acuzată că și-a însușit bani necuveniți, potrivit ziariștii.com. Ulterior, la presiunea actorilor Teatrului Bulandra, Catinca Nistor a fost demisă din funcție de primarul Gabriela Firea, iar în urma unui raport al Corpului de Control al primarului Nicușor Dan, Nistor a fost dată în judecată de către Teatrul Bulandra și găsită vinovată în primă instanță pentru că și-ar fi atribuit necuvenit 7000 de euro din drepturi de autor, conform Culturaladuba.ro.
Întrebată de Eugenia Vodă dacă „și-a pus pilele în mișcare pentru a obține funcția de director la ICR Londra”, Catinca a negat: „Nu, nu am pus pilele în mișcare. Eu am întrebat aproape obsesiv când se numește un președinte la ICR. Eu eram chiar la Londra, filmam o peliculă („Golda”, cu Hellen Mirren). M-am pregătit 11 luni, mi-am dorit foarte mult”.
În discuția cu Eugenia Vodă, de la TVR, Catinca Nistor a recunoscut însă că posturile din instituțiile publice sunt sinecuri politice: „Da. Sunt de acord, cu toată tristețea. Acum că am trecut prin această experiență, da, pot să zic că sunt niște sinecuri”.
Unde crede că a greșit
Catinca Nistor e de părere că „a ieșit prea mult în evidență” odată ajunsă la șefia ICR, când ar fi trebuit, de fapt, „să facă un pas în spate”, așa cum a fost sfătuită, și „să nu facă nimic”.
„Mi-am amintit de o discuție cu un om de la Londra, extraordinar de puternic, român, care mi-a spus: „Fă pasul în spate!” Oameni de tipul acesta îți transmit mesajul o singură dată. L-ai înțeles, bine, dacă nu, nu. Eu nu l-am înțeles atunci, l-am înțeles acum.
„Fă pasul în spate în sensul că nu trebuie să faci nimic. Nu trebuie să demonstrezi nimic. E suficient că ești acolo, în funcție”. Puteam oare să nu fac nimic? Nu cred că mi-ar fi ieșit”, a mai spus actrița.
Despre cazarea de 6.500 de lire din bani publici
Catinca Nistor a afirmat că „hotărârea de a locui în altă parte (n.r. nu în apartamentul pus deja la dispoziție de ICR Londra) s-a luat înainte de a veni eu acolo la post”. „În cazul meu, pentru că eram șef de misiune în această instituție, cazarea trebuia să fie: nu la parter, nu la ultimul etaj, dar în proximitatea institutului, care este într-o zonă foarte elegantă și foarte scumpă a orașului”.
Ea a adăugat:
„Dar măcar să renovăm clădirea (n.r. institutului). Dacă intră un control britanic acolo, ar pune lacăt! Au intrat trei firme private acolo care au evaluat clădirea și au spus ce este de făcut. Iar evaluarea uneia dintre ele a venit cu roșu scris: este incompatibilă din punct de vedere ISU, electricitate și aveam și azbest în clădire. Din ICR, da, eram singura care nu locuia în institut. Dar din corpul diplomatic, toată lumea care lucrează în ambasadă stă în apartamente închiriate. Și nu doar în Londra”.
Despre „imoralitatea” de a locui într-o locuință pe banii statului mai mare decât propriul salariu
„Nu a existat plafon pentru chirie, asta este problema, există doar bun simț, dacă îl ai”, a spus Catinca Nistor, chestionată de Eugenia Vodă despre problema morală a faptului că locuia într-o chirie de 6.500 de lire, pe banii statului, mai mare decât propriul salariu.
„Nici nu știu dacă am avut două sau trei salarii întregi pe perioada mandatului, pentru că-mi luam concediu fără plată când veneam în România, plăteam facturile de acasă, de la București, și plăteam și pentru mama mea, nu aveam de unde să păstrez. Aveam salariu 3.500 de lire. Mama are pensie undeva la 1600 de lei, a lucrat la Uniunea Artiștilor Plastici.”
„Pilele poate au deschis o ușă, dar înăuntru am fost eu. Pe scenă sunt eu, nu este numele meu, nu este tatăl meu, sunt doar eu”, s-a mai apărat actrița.
A negat orice legătură cu Serviciile și a declarat că n-ar mai accepta nicio poziție de director într-o funcție publică, „nicio sinecură la stat”.
„Dacă e un lucru pe care îl regret acum este că n-am știut să mă folosesc de pilele lui tata, așa cum cred oamenii, și o spun în comentarii. Am luat-o pe drumul privatului și ce frumos e pe drumul acesta”, a mai spus Catinca Nistor.
Întrebată ce ar fi făcut diferit, privind în urmă la parcursul său profesional marcat de scandaluri, fosta șefă ICR a precizat:
„Privind la Bulandra, aș fi acordat mai multă atenție colegilor mei și i-aș fi avut mai aproape. Când mă gândesc la ICR, aș fi mult mai rezervată. Când mă gândesc la viața mea, aș fi petrecut mai mult timp cu tatăl meu și aș fi făcut un copil atunci când aș fi putut”.