Sari direct la conținut

Fostul ministru de externe al Poloniei acuză actualul guvern de la Varșovia că se comportă ca „hiena și șacalii” față de Ucraina

HotNews.ro
Jacek Czaputowicz, fost ministru de externe al Poloniei, Foto: Ida Guldbaek Arentsen / AFP / Profimedia Images
Jacek Czaputowicz, fost ministru de externe al Poloniei, Foto: Ida Guldbaek Arentsen / AFP / Profimedia Images

Jacek Czaputowicz, fostul ministru de externe al Poloniei, a criticat politica statului polonez față de Ucraina, afirmând că Varșovia adoptă „politici de hienă și șacali” în contextul problemei cerealelor ucrainene.

„Există state puternice ca leii, state viclene ca vulpile și state ca hienele și șacalii. Și noi adoptăm o astfel de politică de hienă și șacali”, a declarat el într-un interviu acordat Polsat News.

El a subliniat că atunci când a vizitat Ucraina, toți ucrainenii pe care i-a întâlnit și-au exprimat recunoștința fața de polonezi.

„În țara lor curge sânge iar Polonia le cere în același timp socoteală”, a adăugat Czaputowicz, membru al Partidului Lege și Justiție (PiS) aflat la guvernare. Czaputowicz a fost ministru de externe al Poloniei în cabinetul premierului Mateusz Morawiecki între ianuarie 2018 și august 2020.

Zbigniew Rau, care l-a înlocuit în funcție, și-a exprimat indignarea și „obiecțiile categorice” față de afirmațiile sale, spunând că ele contravin atât faptelor, cât și spiritului serviciului nostru diplomatic, care a unit generații de diplomați polonezi”.

„Loialitatea este o virtute a omului liber iar fidelitatea față de societate și țară este datoria fiecărui cetățean, mai ales a unui funcționar de rang înalt”, a mai spus Rau într-un comunicat de presă publicat de ministerul polonez al afacerilor externe.

Relațiile cu Ucraina au declanșat o gâlceavă între foștii șefi ai diplomației poloneze

Un alt fost ministru al afacerilor externe al Poloniei, Witold Waszczykowski, acum membru al Parlamentului European din partea PiS, s-a alăturat și el disputei.

„Și acest individ mi-a luat locul! A fost meritat?” a întrebat el pe rețelele sociale, o referință la faptul că Czaputowicz i-a urmat în fruntea diplomației poloneze. Waszczykowsk a fost ministru de externe al Poloniei între 2015 și 2018, în cabinetele lui Beata Szydło și Morawiecki.

Waszczykowski a declarat apoi într-o intervenție la televiziunea TVN 24 că atunci când vine vorba de politica poloneză, „avem propriile interese pe care trebuie să le urmărim”.

„Nu putem adopta politici față de Ucraina care să fie contrare sau în defavoarea propriilor noastre interese. Ucrainenii nu înțeleg asta. Ei nu înțeleg că, chiar dacă vor intra în Uniune, vor fi supuși restricțiilor, limitărilor, cotelor timp de ani de zile. Prin urmare, ucrainenii trebuie să fie educați despre această Europă, să li se explice cum funcționează afacerile și concurența, dacă doresc să intre în UE”, a spus Waszczykowski.

Comentariile celor 3 oficiali polonezi vin după ce marțea aceasta ministerul ucrainean de externe l-a convocat pe ambasadorul Varșoviei la Kiev pentru a protesta față de declarații făcute de consilierul pe probleme de politică externă al președintelui Andrzej Duda.

Przydacz declarase cu o zi înainte că Ucraina ar trebui să fie mai recunoscătoare pentru sprijinul acordat de Polonia de la declanșarea invaziei rusești, consilierul lui Andrzej Duda făcând comentariul după ce a fost întrebat despre extinderea interdicției privind importul de cereale ucrainene.

„A fost subliniat în timpul întâlnirii că afirmațiile făcute despre presupusa lipsă de recunoștință a ucrainenilor față de ajutorul Poloniei sunt neadevărate și inacceptabile”, a declarat marți după-amiaza Oleh Nikolenko, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean.

Polonia a prelungit interdicția privind importurile de cereale ucrainene

Ulterior, ministerul de externe al Poloniei a anunțat la rândul său că l-a convocat pentru discuții pe ambasadorul ucrainean la Varșovia în această dispută diplomatică rară între cele două state vecine.

Vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski anunțase încă de sâmbătă că guvernul de la Varșovia a decis prelungirea până la sfârșitul anului a interdicției privind cerealele ucrainene, fără să mai aștepte o eventuală decizie a Comisiei Europene în acest sens.

Kaczynski, șeful partidului de guvernare Lege și Justiție și politicianul considerat liderul de facto al țării, a mai spus că se așteaptă ca și alte țări să procedeze în mod similar.

Polonia nu-şi poate sacrifica agricultura, „iar prietenii noştri ucraineni ar trebui să fie conştienţi de acest lucru”, a afirmat el, amintind totodată că Varșovia îi ajută pe ucraineni din punct de vedere politic şi militar deoarece „vrem ca ei să câştige acest război”.

Urmărește ultimele evoluții din a 527-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro