Sari direct la conținut

Fostul primar din Kupiansk, care a colaborat cu Rusia de la începutul invaziei, ținta unei tentative de asasinat: Este în stare gravă

HotNews.ro
Ghenadi Mazehora, primarul orasului Kupeansk, Foto: Captura video
Ghenadi Mazehora, primarul orasului Kupeansk, Foto: Captura video

Serviciul de informații al Apărării din Ucraina (DIU) susține că în Rusia a avut loc o tentativă de asasinat asupra lui Ghenadi Mazehora, fostul primar al orașului Kupiansk, care a trădat Ucraina și a devenit colaboraționist al rușilor. În prezent, acesta se află în stare critică, potrivit Ukrainska Pravda.

„Pe 7 iunie 2024, a avut loc o tentativă de asasinat în orașul rus Starîi Oskol asupra lui Ghenadi Mazehora, un trădător al Ucrainei care a fost primar al orașului Kupiansk (regiunea Harkov) din partea partidului (prorus) Platforma de Opoziție pentru Viață (OPFL). (…) Trădătorul poporului ucrainean se află în stare critică”, a transmis DIU.

Potrivit canalului rusesc de Telegram Mash, Mazehora a fost împușcat lângă casa lui din Starîi Oskol.

DIU mai afirmă că Mazehora s-a oferit voluntar să coopereze pe deplin cu rușii.

În special, el a semnat și a anunțat public așa-numitul protocol privind înființarea administrației de ocupație din Harkov, în iunie 2022.

După ce forțele ucrainene au eliberat Kupiansk, el a fugit cu rușii în regiunea Belgorod, „unde stăpânii săi ruși i-au oferit lui Ghenadi Mazehora servicii puternice de protecție și pază, care, cu toate acestea, nu au putut să-l protejeze pe primarul colaboraționist”.

Acesta ar fi lucrat ca directorul unui centru de sport și recreere din Rusia.

Cum a motivat primarul predarea orașului rușilor

Fosta procuroare generală a Ucrainei Irina Venediktova anunța pe 28 februarie 2022, deci la câteva zile după începerea războiului, că primarul orașului Kupiansk era cercetat sub suspiciunea de trădare după ce și-a predat orașul rușilor.

Mazehora a relatat că șeful poliției locale a fost prezent la negocieri și că „am discutat toate acțiunile forțelor armate, care urmau să includă intrarea în oraș, asigurarea ordinii și calmarea rezidenților. Ei (n.r. rușii) m-au convins că acest lucru nu va afecta viața din oraș. Școlile, grădinițele, spitalele, magazinele alimentare și transportul public vor funcționa în continuare și va exista ordine în oraș”.

Primarul a acuzat autoritățile ucrainene că au abandonat orașul dar a subliniat că el poartă întreaga răspundere pentru predarea sa rușilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro