FOTO Cine controlează Afganistanul? O imagine cât 1.000 de cuvinte

Ofensiva neîncetată a talibanilor în Afganistan a dus la recucerirea majorității țării în doar câteva luni după 20 de ani de ocupație și instruire militară oferită de Statele Unite și NATO forțelor guvernamentale care acum se agață de câteva regiuni din centrul țării, izolate de lumea exterioară.
Începută inițial ca o ofensivă în zonele limitrofe și rurale ale Afganistanului, campania militară a talibanilor a avansat rapid în ultimele săptămâni înspre marile orașe și capitale regionale care au început să cadă una după alta în mâinile insurgenților care au cucerit întreg vestul țării și sunt pe cale de a copleși ultimele redute guvernamentale din nord și nord-est.
FOTO: Deutsche Welle, Long War Journalism, OSM, NED
Cu excepția regiunilor încă disputate, multe dintre ele enclave complet înconjurate de talibani, forțele guvernamentale controlează practic doar centrul țării, la rândul său aproape izolat de capitala Kabul.
Urgența situației a fost subliniată miercuri când un purtător de cuvânt al guvernului citat de Bloomberg a anunțat că ministrul finanțelor Khalid Payenda și-a dat demisia și a fugit din țară.
Payenda „a demisionat și a părăsit țara deoarece Afganistanul se confruntă cu o scădere a veniturilor după cucerirea (de către talibani) a punctelor vamale”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al ministerului de finanțe de la Kabul.
Harta publicată de ziarul german Deutsche Welle arată că toate zonele de frontieră, cu excepția unui cordon contestat din nordul țării și a unor regiuni din granița de sud cu Pakistanul, au căzut în mâinile talibanilor.
Ali Latifi, un jurnalist din Kabul, a declarat pentru DW că „premiul suprem” pentru talibani îl reprezintă Kabulul însă că va fi nevoie de „numeroase eforturi și o organizare de amploare” pentru ca aceștia să cucerească orașul din cauza dimensiunii sale însă că moralul trupelor guvernamentale este la pământ.
Cel puțin 6 state membre ale Uniunii Europene au subliniat miercuri că este necesară continuarea deportării forțate a migranților afgani în ciuda faptului că talibanii pun stăpânire pe țară pe fondul retragerii trupelor aliate.
Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Grecia și Olanda au scris Comisiei Europene, argumentând că suspendarea deportărilor ar transmite un semnal eronat și ar încuraja cetățenii din Afganistan să se refugieze în UE, declanșând o nouă criză a migrației.
Sursa: Deutsche Welle
Citește și: