Sari direct la conținut

FOTO Cum acționa cea mai mare grupare implicată în producția de metamfetamină și deturnarea de precursori din Europa / Comprimatele erau fabricate în România

HotNews.ro
Polițist, Foto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia
Polițist, Foto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Poliția Română a anunțat marți destructurarea unei grupări specializate în scoaterea din circuitul civil a precursorilor de droguri de mare risc și trimiterea acestora pe teritoriul mai multor țări din Uniunea Europeană pentru producerea ilicită a metamfetaminei, ancheta fiind declanșată în urmă cu aproape un an.

În acest caz, procurorii DIICOT au dispus reținerea pentru 24 de ore a doi cetățeni români, cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, punerea pe piață a substanțelor clasificate, în formă continuată, și complicitate la trafic intern de droguri de mare risc. Pe numele lor, Tribunalul București a emis mandate de arestare preventivă.

Cum acționa gruparea

Conform anchetatorilor, în perioada ianuarie 2021 – februarie 2023 cele două persoane, împreună cu cetățeni străini – cehi, slovaci, polonezi, lituanieni – ar fi constituit un grup infracțional organizat care ar fi acționat pe teritoriul mai multor state din UE, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Lituania și România.

Procurorii spun că membrii grupului au pus la punct un circuit de deturnare de la destinația legală, „spălare” și înglobare, prin fabricare, a doi precursori, efedrină și pseudoefedrină în medicamente, sub formă de comprimate.

Totodată, membrii grupului ar fi transportat comprimatele din România în Polonia către firme care le-ar fi achiziționat, fără a deține autorizație de punere pe piață a medicamentelor. Astfel, acțiunile ilicite erau disimulate sub paravanul derulării unor operațiuni comerciale cu aparență de legalitate.

În Cehia și Polonia, una dintre cele mai mari probleme o reprezintă producția de metamfetamină în laboratoare ilegale, iar precursorii furnizați de membrii grupării reprezentau una dintre cele mai importante substanțe în producția de droguri.

Comprimatele ar fi fost preluate pe teritoriul Poloniei de un membru al grupului, cetățean polonez, care ar fi fracționat transporturile în cantități mai mici și ar fi organizat livrarea acestora către Cehia și Slovacia pentru distribuția către persoanele care ar fi folosit comprimatele în producția de metamfetamină.

Gruparea ar fi organizat transportul și livrarea a aproape 169 de milioane de comprimate pentru producerea de metamfetamină

În perioada menționată, membrii grupării ar fi organizat transportul și livrarea către societățile achizitoare a 168.788.870 de comprimate, în care ar fi fost înglobați, prin fabricare, precursorii efedrină și pseudoefedrină (aproximativ 6,7 tone clorhidrat de efedrină), din care se puteau produce aproximativ 4,7 tone de metamfetamină.

Comprimatele fabricate în România ar fi fost folosite de cetățenii străini, membrii ai grupului infracțional extins, pentru producerea drogului în laboratoare clandestine, descoperite în Cehia și Polonia.

Anchetatorii precizează că prețul unui kilogram de metamfetamină este de aproximativ 40.000 de euro la vânzarea en gros, iar pentru un gram de metamfetamină, prețul de vânzare este cuprins între 70 și 100 de euro.

Societatea producătoare din România, al cărui administrator și acționar este unul dintre suspecți, ar fi realizat, în perioada de activitate a grupului infracțional, 97 de livrări către societăți din Cehia, Bulgaria, Lituania și Spania.

Astfel, în perioada ianuarie 2021 – februarie 2023, cei doi suspecți ar fi organizat producția, depozitarea, livrarea, transportul și distribuirea de comprimate ce conțin substanțe clasificate (precursori, care creează dependență) către 7 societăți farmaceutice din Cehia, Bulgaria, Lituania și Spania, pentru care companiile, cu excepţia a două dintre ele, nu dețineau licență și autorizații de punere pe piață, înregistrate la autoritățile naționale competente, prevăzute de reglementările naționale și europene în materie.

În urma perchezițiilor făcute în România în 1 martie au fost indisponibilizate aproximativ 3 tone de precursori din categoria I, 4.944.000 de pastile cu efedrină și pseudoefedrină, 200 de kilograme de materie primă cu precursori pregatită pentru preapararea pastilelor, aproximativ 600.000 de euro, precum și mai multe înscrisuri de interes în cauză.

Potrivit Poliției Române, în urma investigațiilor desfășurate pe teritoriul Poloniei au fost dispuse măsuri preventive pentru 8 persoane implicate în deturnarea transporturilor de medicamente cu conținut de efedrină/pseudoefedrină, care ar fi provenit de la fabrica din România. O autoutilitară cu număr de înmatriculare polonez (care ar fi plecat încărcată cu paleți cu medicamente, din orașul Voluntari, de la fabrica de medicamente) a fost identificată în 26 februarie 2023 pe teritoriul Poloniei, fiind prinse în flagrant delict persoanele bănuite implicate (inclusiv liderul acestui grup) la momentul la care se descărcau medicamentele, în alt loc decât cel înscris pe CMR.

Într-un depozit care aparținea grupului, au fost identificate aproximativ 100 de flacoane cu efedrină și diferite comprimate, provenind de la fabrica din România.

În Slovacia, au fost dispuse măsuri preventive pentru 4 persoane, iar în urma perchezițiilor domiciliare au fost ridicați 1 milion de euro, în timp ce în Cehia au fost luate măsuri preventive cu privire la două persoane și au fost ridicate documente privind vânzarea unei societăți.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro