Sari direct la conținut

FOTO Medicii de familie și din ambulator, din nou în stradă. Proteste în fața Casei de Asigurări de Sănătate: „Nu cedăm!”

HotNews.ro
Proteste ale medicilor de familie, 17 ianuarie, Foto: Inquam Photos / George Călin
Proteste ale medicilor de familie, 17 ianuarie, Foto: Inquam Photos / George Călin

Medicii de familie și medicii specialiști din ambulator au protestat, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, de data aceasta în fața sediului din Capitală al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, nemulțumiți de tarifele decontate. Tarifele propuse de CNAS sunt mai mici decât cele de anul trecut, iar medicii de familie și cei de ambulator amenință că nu vor mai semna contract cu Casa de Asigurări de Sănătate de la 1 februarie, ceea ce ar putea însemna că nu vor mai acorda consultații decontate începând de luna viitoare, ci contra cost.

16:33 Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a precizat pentru HotNews.ro rezultatul negocierilor între premierul Ciolacu cu reprezentanții Sanitas:

  • „Premierul a decis crearea unei echipe de lucru între reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului de Finanțe, Ministerului Muncii și reprezentanți ai Sanitas care vor centraliza toate solicitările și vor identifica soluții realiste, care să țină cont de posibilitățile bugetare și de timp pentru a fi implementate.
  • Solicitarea unitară a reprezentanților Sanitas a fost aceea de a se efectua cât mai repede o mărire salarială de 20% a salariilor pe tot sistemul sanitar. Apoi, în funcție de domeniu au existat solicitări specifice și echipa de lucru care se va crea va avea ca rol să inventarieze toate aceste solicitări și să propună cât mai rapid soluții, care pot fi implementate prin acte normative sau ordin de ministru.”, a declarat pentru HotNews.ro Mihai Constantin.

15:44Protestul se stinge, medicii încep să plece. Ei așteaptă negocierile de joi cu conducerea CNAS, la care vor fi reprezentați de o delegație condusă de președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu. Din delegația care va negocia cu CNAS mai fac parte dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și secretar general al Colegiului Medicilor, și dr. Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator.

14:12 Reprezentanții medicilor au ieșit de la discuția cu conducerea CNAS.

„Noua conducere a CNAS și-a arătat disponibilitatea la dialog și la a găsi soluții. Mâine (n.r. – joi) va fi negocierea mare. Medicina pre-spital este o sursă de economii la buget, nu de cheltuieli”, a declarat, la ieșirea de la negocieri, Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

13:10O delegație a protestatarilor va fi primită la negocieri de noul președinte al CNAS, Valeria Herdea. Primele negocieri erau programate, inițial, pentru mâine.

Protestul a început în jurul orei 12.00, iar în jur de 200 de medici s-au adunat, până la această oră, în fața sediului CNAS. Ei scandează „Nu cedăm!”, „Unde sunt banii din sănătate?” sau „Fără medici de ambulator, mai mulți oameni care mor!”.

De asemenea, medicii au pancarte cu mesaje precum: „Nu vă bateți joc de medici!”, „Stop limitării drepturilor medicilor!”, „Pacienți cu tulburări psihice au dreptul la o viață normală”, „Plătim taxe – avem dreptul a sănătate”, „Nu distrugeţi medicina de familie!”.

Luni și marți, zeci de medici au ieșit să protesteze în fața policlinicilor Titan și Apaca din București, nemulțumiți de tarifele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Medicii specialiști spun că CNAS urmează să le deconteze, în 2024, 35 de lei brut pentru o consultație, în timp ce, într-o clinică privată, prețul unei consultații ajunge la 200 – 300 de lei. „Vrem să consultam, nu să emigram!” și „Rușine, rușine, rușine să vă fie!”, au scandat medicii prezenți la proteste.

Principala nemulțumire a medicilor de familie și a medicilor specialiști din policlinici este legată de faptul că tarifele decontate cabinetelor de către CNAS nu doar că nu cresc în anul 2024, dar vor scădea comparativ cu anul trecut.

Cât vor scădea sumele decontate cabinetelor:

Medici de familie:

  • 7,7 lei – valoarea punctului per capita (în 2024) de la 12 lei (în 2023)
  • 6,2 lei – valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală primară (medici de familie) în 2024, scăzut de la 8 lei în 2023

Medici specialiști de ambulator:

  • 3,3 lei valoarea punctului pe serviciu medical în 2024, în scădere de la 4,5 lei în anul 2023

Începând de luni seară, Casa Națională de Asigurări de Sănătate are un nou președinte care urmează să negocieze cu medicii protestatari: ​Valeria Herdea, medic de familie și vicepreședintele Colegiului Medicilor, a fost numită oficial președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în plin scandal privind sumele decontate de CNAS pentru serviciile acordate de medicii de familie și cei de ambulator.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro