FOTO „O zi neagră pentru democraţia israeliană”. Primele pagini ale principalelor ziare, în negru
- Redactia Hotnews
Cele mai importante cinci ziare israeliene şi-au tipărit marţi pagina de deschidere în negru şi cu mesajul „o zi neagră pentru democraţia israeliană”, la o zi de la adoptarea legii care restrânge atribuţiile Curţii Supreme, un prim pas în controversata reformă judiciară a guvernului premierului Benjamin Netanyahu, scrie EFE.
Ziarele care şi-au tipărit în negru prima pagină sunt Yediot Ahronot, The Marker, Haaretz, Calcalist şi chiar oficiosul Israel Hayom. Toate cele cinci ziare au inclus acelaşi mesaj cu litere albe.
All #Israeli newspapers published this morning the same front page: “25/7/2023 A Black Day for the Israeli Democracy” #Israel #IsraeliDemocracy pic.twitter.com/2NjQzraeJo
— Sharon Pardo (@pardosharon) July 25, 2023
Mișcarea vine în contextul în care Knessetul (parlamentul) a aprobat luni anularea doctrinei rezonabilităţii, care a permis Curţii Supreme să revizuiască şi să revoce deciziile guvernamentale pe baza faptului dacă sunt rezonabile sau nu.
Aprobarea acestei legi reprezintă primul pas major în controversata reformă judiciară promovată de guvernul premierului Benjamin Netanyahu, care urmăreşte să acorde mai multă putere executivului în detrimentul justiţiei, a cărei independenţă ar fi profund subminată.
În replică, ministrul securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir (de extremă dreapta), a susţinut că nu este vorba despre „un protest popular”, și că primele pagini ale ziarelor au fost cumpărate de „entităţi străine care finanţează manifestaţiile”, ce „duc o campanie de distrugere a ţării”.
Proteste în toată țara
Pe parcursul zilei de luni şi până marţi dimineaţa, mii de israelieni au ieşit în stradă în toată ţara pentru a protesta împotriva reformei.
Manifestaţia cu cel mai mare număr de participanţi s-a desfăşurat la Tel Aviv, epicentrul protestelor de mai bine de jumătate de an, unde manifestanţii au blocat o autostradă centrală şi s-au confruntat cu poliţia timp de câteva ore.
Aceste ciocniri s-au soldat cu cel puţin 18 rețineri şi cu rănirea a 10 ofiţeri de poliţie şi au inclus folosirea tunurilor cu apă şi a poliţiei călare pentru a dispersa protestatarii.
Organizatorii demonstraţiei au anunțat că cel puţin 32 de manifestanţi au fost răniţi în timpul protestelor de luni, dintre care 19 au fost duşi la spitale pentru îngrijiri medicale.
Grevă a medicilor
În paralel cu protestele de stradă, Asociaţia Medicilor din Israel a anunţat că va organiza marţi o grevă, în semn de protest faţă de controversata reformă. Pe parcursul zilei de grevă, spitalele şi centrele medicale vor funcţiona limitat.
Această decizie vine după anunţul federaţiei sindicale israeliene Histadrut că ia în considerare declanşarea unei greve generale în ţară.
Pe de altă parte, liderul opoziţiei, Yair Lapid, a anunţat că marţi va face recurs la Curtea Supremă de Justiţie pe tema legii aprobate luni în parlament şi i-a îndemnat pe protestatari „să nu cedeze” pentru că „bătălia nu s-a încheiat”.
Netanyahu a apărat luni seară anularea doctrinei rezonabilităţii în cadrul unui discurs televizat, în care a susţinut că aceasta permite „guvernului ales să conducă politica în conformitate cu decizia majorităţii cetăţenilor ţării”.
În plus, el a cerut opoziţiei să se aşeze la masa negocierilor pentru a încerca să „ajungă la acorduri” cu privire la aspectele restante ale reformei sale judiciare şi i-a interpelat pe cei peste 10.000 de rezervişti din Armată care şi-au suspendat serviciul în semn de protest.
(Sursa: Agerpres)