Sari direct la conținut

FOTO Rușii au fortificat masiv Insula Șerpilor / Ce arată imaginile din satelit

HotNews.ro
FOTO Rușii au fortificat masiv Insula Șerpilor / Ce arată imaginile din satelit

Fotografii realizate din satelit arată că forțele armate ale Rusiei fortifică masiv Insula Șerpilor, crucială pentru Moscova în ceea ce privește controlarea rutelor maritime din Marea Neagră.

O imagine realizată de „Planet”, un sistem de peste 200 de sateliți de observație care fac fotografii zilnice ale Pământului arată noile instalații ale rușilor pe Insula Șerpilor. Fotografia a fost analizată de administratorul contului OSINT-88, un fost parașutist al Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii și specialist în recunoaștere aeriană.

Acesta a identificat diferitele instalații construite sau aduse de ruși pe insulă, printre ele numărându-se tranșee, poziții de apărare a coastei, vehicule, instalații radar, depozite de combustibil și camuflaje militare.

Locul în care un elicopter rusesc s-a prăbușit după ce a fost lovit de ucraineni la începutul lunii mai cu o dronă Bayraktar TB-2 chiar în timp ce descărca trupe încă mai este vizibil în partea de vest a insulei.

La o altă fotografie distribuită marți, OSINT-88 notează că pe Insula Șerpilor se află acum peste 17 vehicule rusești și sisteme de apărare antiaeriană.

De ce este importantă Insula Șerpilor pentru Rusia

The Atlantic Council, unul dintre cele mai reputate think tank-uri la nivel internațional, estima încă din luna august a anului trecut că Rusia ar putea încerca să preia controlul asupra Insulei Șerpilor în eventualitatea declanșării unui conflict cu Ucraina.

Analiștii acestui think tank cu sediul la Washington afirmau într-un articol numit „Ar putea fi Insula Șerpilor următorul punct fierbinte în războiul ucrainean al lui Vladimir Putin?” că anexarea Crimeei de către Moscova în 2014 îi permite Rusiei să domine porțiuni întinse ale Mării Negre care de drept aparțin Ucrainei.

Aceștia aminteau cum în ultimii ani flota rusă de la Marea Neagră a încercat să reducă treptat teritoriul maritim al Ucrainei în Marea Neagră în ansamblul ei și în Marea Azov aflată la estul Crimeii.

După „declanșarea operațiunii militare” speciale în Ucraina, ministerul rus al Apărării anunța pe 1 martie că a reușit să taie complet accesul Ucrainei la Marea Azov și ulterior a reușit să forțeze și blocarea porturilor acesteia de la Marea Neagră.

Situația a dus la probleme majore cu exporturile de grâu ale Ucrainei, unul dintre cei mai mari producători din lume, creând pericolul unei crize alimentare mondiale. Tentativa de mediere a Turciei între Moscova și Kiev pentru a permite reluarea transporturilor a eșuat mai devreme în cursul acestei luni, Rusia afirmând că nu are vreo răspundere în situația creată.

Ucraina spune că nu va renunța niciodată la insulă

Luna trecută, șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, generalul Kirilo Budanov, a explicat într-o intervenție televizată că insula are o importanță strategică atât pentru Ucraina, cât și pentru ocupanții ruși, deoarece permite controlul apelor și, într-o anumită măsură, a situației aeriene din sudul Ucrainei.

„Cine controlează insula poate bloca în orice moment mișcarea navelor civile în toate direcțiile spre sudul Ucrainei… Insula Șerpilor este teritoriul Ucrainei și vom aștepta și vom lupta pentru ea cât de mult timp este nevoie”, a mai afirmat generalul ucrainean.

Câteva zile mai târziu, colonelul ucrainean Serhi Hrabski a explicat la rândul său că toate comunicațiile maritime, rutele comerciale de la Odesa la Bosfor și, mai departe, spre Marea Mediterană trec chiar pe lângă Insula Șerpilor.

„În acest moment, prețurile alimentelor în ţările mediteraneene, care depindeau de exporturile ucrainene – Tunisia, Liban, Algeria etc – sunt mai mari deja cu 20%”, a explicat Hrabski pe 18 mai, adăugând că, prin blocarea rutelor comerciale maritime ucrainene și a transportului de mărfuri, Rusia afectează mai multe țări, desfăşurând un adevărat „terorism alimentar internațional”.

Insula Șerpilor a fost cucerită de forțele armate ruse pe 24 februarie, în prima zi a invaziei, după faimosul gest de sfidare al apărătorilor săi.

Lovituri spectaculoase ale ucrainenilor pe Insula Șerpilor

Forțele armate ucrainene au întreprins mai multe acțiuni împotriva soldaților ruși de pe Insula Șerpilor, printre acestea numărându-se lovituri spectaculoase în urma unor operațiuni de mare risc.

Pe 8 mai ucrainenii au bombardat insula din Marea Neagră cu avioane Su-27 care au zburat la o altitudine minimă, obținând lovituri directe asupra complexului principal al insulei, asupra clădirilor de deasupra digului și asupra punctului estic.

Aceasta a fost o operațiune cu risc foarte ridicat, nu doar din cauza amenințării din partea inamicului, ci și din cauza exploziilor provocate chiar de avioanele ucrainene munițiilor rusești.

Tot pe 8 mai, înregistrări video distribuite pe platformele social media arătau cum un elicopter rusesc de transport ce tocmai aducea trupe la sol a fost distrus de o lovitură cu o dronă Bayraktar TB-2.

În clipul filmat chiar de dronă se vede cum câteva persoane sunt în jurul elicopterului Mi-8 ce are rotoarele în funcțiune, aeronava fiind apoi lovită.

Cu toate acestea, insula a rămas sub controlul rușilor, flota ucraineană neavând navele necesare pentru a încerca recapturarea sa.

Urmărește ultimele evoluții din a 112-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro