Sari direct la conținut

FOTO Schemă majoră de deturnare de fonduri alocate armatei ucrainene: 30 de oficiali, reținuți și acuzați de delapidarea a 3,7 milioane de dolari

HotNews.ro
FOTO Schemă majoră de deturnare de fonduri alocate armatei ucrainene: 30 de oficiali, reținuți și acuzați de delapidarea a 3,7 milioane de dolari
Fotografie ilustrativă / Tabără de antrenament militar în Liov, Ucraina, 28 iunie 2024. Sursa foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Procurorii ucraineni au descoperit o schemă majoră privind deturnarea unei sume totale de peste 3,7 milioane de dolari alocate de la bugetul de stat pentru nevoile forțelor armate ale Ucrainei, a anunțat vineri Parchetul General, potrivit The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.

Ancheta a identificat 30 de funcționari suspectați de delapidarea acestor fonduri, inclusiv angajați ai departamentelor de locuințe și întreținere și reprezentanți ai structurilor comerciale din întreaga Ucraină. Potrivit procurorilor, 15 dintre aceste persoane erau membri ai unor grupuri infracționale organizate.

Acuzațiile includ delapidarea și deturnarea de fonduri destinate achiziționării de lemne de foc, electricitate, gaze naturale și mobilier pentru armată. Banii ar fi trebuit folosiți și pentru lucrările de construcție a infrastructurii militare. Achiziția unora dintre aceste bunuri s-ar fi desfășurat la prețuri supraevaluate, potrivit procurorilor.

Unii suspecți sunt acuzați și de abuz de putere și neglijență în serviciul militar.

Unul dintre inculpați, șeful unei unități regionale de locuințe și întreținere, este suspectat de achiziționarea ilegală de active comerciale, terenuri și alte obiecte de valoare în valoare de 285.000 de dolari, care au fost înregistrate pe numele unui intermediar.

Ancheta este în derulare.

„A fost desfășurată o operațiune specială de amploare pentru a descoperi organizatorii și participanții la scheme infracționale care implică deturnarea de fonduri bugetare alocate pentru a satisface nevoile forțelor armate ucrainene. Valoarea totală a prejudiciului cauzat statului este de peste 138 de milioane de grivne. Funcționari din unitățile de întreținere a locuințelor, în cooperare cu reprezentanți ai entităților comerciale, au fost găsiți implicați în deturnarea de fonduri în aproape toate regiune din Ucraina”, a transmis Parchetul General ucrainean, într-un comunicat de presă.

„În urma acțiunilor de investigație, 30 de persoane au fost reținute și inculpate, 15 dintre acestea făcând parte din grupuri infracționale organizate. Printre suspecți se numără trei șefi de departamente de întreținere a locuințelor din regiunile Harkov, Mikolaiv și Dnipropetrovsk, precum și șapte șefi de secții de întreținere a locuințelor din orașele Kropyvnytskyi, Cernihiv și Liov, regiunea Prykarpattia (regiunea Ivano-Frankivsk) și regiunile Jîtomir, Volin și Luhansk. În plus, reprezentanți ai entităților comerciale se numără printre cei implicați”, a subliniat Parchetul General.

„În timpul anchetei, ofițerii de aplicare a legii au efectuat peste 70 de percheziții la birourile unităților regionale de întreținere a locuințelor și la diverse întreprinderi din întreaga Ucraină. În prezent, autoritățile stabilesc măsurile preventive adecvate pentru suspecți. Ancheta este încă în derulare”, a adăugat Biroul Procurorului General al Ucrainei.

INTERVIURILE HotNews.ro