FOTO VIDEO Gaze lacrimogene folosite de jandarmi la protestul din Piața Victoriei al susținătorilor lui Călin Georgescu: „Sunt persoane care îndeamnă la violențe împotriva forțelor de ordine” / „Trădătorii”, scandează mulțimea

Au avut loc ciocniri între susținătorii lui Călin Georgescu și forțele de ordine la manifestația din Piața Victoriei care a început la ora 11.00 și s-a încheiat după aproximativ opt ore. Jandarmeria Bucureștia a transmis că a folosit gaze lacrimogene întrucât cei prezenți au forțat în repetate rânduri dispozitivul de jandarmi. Forțele de ordine au anunțat că printre cei câteva sute d manifestanți s-au aflat persoane care au îndemnat la violență împotriva jandarmilor.
Principalele momente ale protestului susținătorilor lui Călin Georgescu:
Jandarmeria Capitalei a anunțat luni seară că patru persoane s-au ales cu dosare penale pentru opt infracțiuni la protestul neautorizat din Piața Victoriei, la care au participat câteva sute de persoane.
Conform unui comunicat de presă transmis de Jandarmeria Capitalei, în urma încălcării prevederilor legale în vigoare au fost întocmite patru acte de sesizare a organelor de urmărire penală, pentru distrugere, tulburarea ordinii și liniștii publice, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase și ultraj.
„De asemenea, au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 6.000 de lei, pentru instigarea prin orice mijloace, inițierea sau recurgerea la acțiuni violente sau alte manifestări, cu intenția de zădărnicire ori tulburare, în orice mod, a adunărilor publice”, a mai transmis Jandarmeria București.
Potrivit Jandarmeriei, în continuare se fac verificări „pentru identificarea și sancționarea altor persoane care au provocat forțele de ordine, au exercitat presiuni asupra dispozitivului de jandarmi și au incitat la violență, încălcând cadrul legal în vigoare”.
„Reiterăm faptul că manifestația nu a urmat procedura prevăzută de Legea nr. 60 din 1991 (republicată) privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru declararea prealabilă a adunărilor publice, astfel că desfășurarea acesteia s-a făcut în afara cadrului legal în vigoare, ceea ce este regretabil în actualul context internațional de securitate. Nu în ultimul rând, este de neînțeles cum unii cetățeni aleg să se manifeste violent, în ciuda riscului de a suporta rigorile legii, în timp ce alți participanți nu se delimitează de astfel de actiuni si nu-i indică jandarmilor, din contră, existând situații punctuale când încercau să-i protejezeze în fața forțelor de ordine”, mai scrie în comunicat.
Mare parte a protestatarilor pleacă. Manifestația pro-Georgescu se încheie.
La această oră, s-a reluat circulația pe sensul spre Aviatorilor.
În Piața Victoriei au mai rămas puțini manifestanți.


Jandarmii încearcă să îi convingă pe protestatari să intre, de pe șosea, în zona de protest. Jandarmeria a instalat gardurile pentru a delimita spațiul de manifestație.
Șase protestatari au strigat către jurnaliștii de la Realitatea – postul TV unde Călin Georgescu are constant apariții – și i-au chemat să filmeze: „Realitatea, vino să filmezi cum iau lumea de pe stradă să îi bage în dubă”. Jandarmii au mers imediat către acest grup de protestatari și le-au spus că nu este adevărat.
Doi protestatari cer socoteala protestatarilor de ce sunt filmați sau legitimați.
Câțiva manifestanți care stau în fața lanțului de jandarmi strigă la forțele de ordine: „Credeți ca noi venim aici de bine ce ne este?”, „Sunt trimiși de șefii lor aici”, „Fac pariu ca unii dintre voi n-au mai mult de 12 clase”, „De ce filmați? Am făcut ceva? Atâta trebuie, să-mi vină vreo amendă”.
Aproximativ 200 de protestatari mai sunt acum în Piața Victoriei.


Protestatarii rămași sunt tăcuți, nu mai scandează de aproximativ 20 de minute.
La acest moment, manifestanții care se mai află în Piața Victoriei sunt răsfirați: cei mai mulți sunt încă în fața intrării în sediul Guvernului și scandează activ, în timp ce alte grupuri sunt împrăștiate pe planșeul pieții.
Jandarmii au identificat și sancționat contravențional patru persoane, cu amenzi în valoare totală de 5.500 de lei. Potrivit precizărilor Jandarmeriei București, aceștia sunt acuzați de „instigarea prin orice mijloace, inițierea sau recurgerea la acțiuni violente sau alte manifestări, cu intenția de zădărnicire ori tulburare, în orice mod, a adunărilor publice“.
Numărul protestatarilor continuă să scadă. În Piața Victoriei, mai sunt acum circa 200-300 de protestatari. Unii dintre aceștia poartă un banner cu Călin Georgescu.



Jandarmeria Capitalei anunță că a fost identificat un bărbat care avea asupra sa un cuțit pe care l-a folosit pentru a tăia legăturile dintre panourile metalice montate de jandarmi, încurajând astfel forțarea dispozitivului de ordine publică și blocarea carosabilului.
Jandarmeria a prezentat și o imagine cu acesta în timp ce avea cuțitul în mână.

Unii dintre protestatari au început să plece. În Piața Victoriei, sunt mai multe grupuri răsfirate de protestatari. Cei mai mulți sunt la intrarea în sediul Guvernului.



Un protestatar a anunțat la portavoce ca una dintre avocatele lui Călin Georgescu va veni la manifestație.

La această oră, în Piața Victoriei sunt aproximativ 1.000 de manifestanți.


Protestatarii strigă acum „jos Bolojan”.
„Până în acest moment, jandarmii au identificat și extras din mulțime șase persoane, pentru faptul că au încălcat prevederile cadrului legal în vigoare prin comiterea de fapte penale și contravenționale”, a transmis Jandarmeria București.
„Din cauza faptului că manifestații au forțat în repetate rânduri dispozitivul de jandarmi de pe trotuarul Palatului Victoria, au fost folosite substanțele iritant-lacrimogene din dotarea forțelor de ordine”, anunță Jandarmeria București.
Forțele de ordine spun că manifestanții au aruncat cu materiale pirotehnice (petarde și fumigene) către forțele de ordine.
„De asemenea, în cadrul adunării publice există persoane care îndeamnă la violență împotriva forțelor de ordine. Recomandăm încă o dată tuturor persoanelor prezente în Piața Victoriei să se dezică de orice comportament ilegal și să indice jandarmilor prezenți orice persoană care instigă la violență și la alte încălcări ale legii.”, precizează Jandarmeria București.
O nouă petardă a fost aruncată în Piața Victoriei, jandarmii strâng și mai tare rândurile. Au fost folosite inclusiv gaze lacrimonge. Protestatarii s-au îmbrâncit cu jandarmii. „Trădătorii” și „Jos Guvernul”, strigă manifestanții. Jandarmeria a început să redea următorul mesaj: „Jandarmeria vă respectă dreptul la libera exprimare. Vă rugăm să vă manifestați în mod pașnic”.
Unii dintre protestatari au început să plece acasă. Cei care au rămas își concentrează scandările pe Guvern. „Afară infractorii, afară trădătorii”, scandează ei.

Zeci de protestatari s-au strâns în fața intrării Guvernului, la colț cu Strada Paris, scandând „jos Guvernul”, „nu plecăm acasă”, „demisia Ciolacu”, „turul II”. Manifestanții stau lipiți de lanțul jandarmilor cu echipamente de protecție.
Jandarmii spun că, la ultima estimare, „nu de mult”, erau 600 de persoane prezente în Piața Victoriei.
Un cetățean care spune ca e din Polonia a luat un gard metalic și l-a dus în fața jandarmilor unde i-a provocat pe aceștia, după care a luat-o la fugă. El a fost ridicat de către jandarmi și scos din mulțime.




Protestatarii au aclamat ridicarea lui. „Nu ești polonez, ești ucrainean. Ați plătit ucrainenii să instige”, a spun un protestatar.
Toți protestatarii s-au adunat în fața Guvernului, scandând „libertate”, „turul II înapoi”. Numărul celor prezenți în stradă a crescut după ce Iohannis și-a anunțat demisia.



Protestatarii se află în stradă, circulația fiind oprită pe sensul către Aviatorilor.
După ce președintele Klaus Iohannis și-a anunțat demisia, manifestanții au rupt gardurile care împrejmuiesc zona de protest.
Cineva din mulțime a aruncat cu o petardă.
Ce spun cei prezenți în piață
„Mie nu-mi place să stau în genunchi. Eu stau în genunchi doar în fața lui Dumnezeu. Atitudinea mea trebuie să o aibă fiecare bărbat din această țară. (….) Ieși în stradă și ia-ți țara înapoi! Trebuie să fim patrioți în fiecare zi, să facem un bine acestei țări în fiecare zi”, a declarat unul dintre participanți.
„Sunt român și doresc ca țara asta să ajungă înapoi. Un președinte ilegal a aprobat un guvern ilegal care dă legi ilegale”, mai spune un participant.
„Cu asta (casca) am făcut revoluția. Cu asta am făcut-o”, afirmă un protestatar prezent în piață. El spune că protestează de 30 zile și invită toți bărbații în piață.

În schimb, un alt protestatar din Piața Victoriei s-a pus în genunchi și se roagă.

Produse alimentare, vândute la protest
Câțiva susținători au venit în piață cu mai multe produse pe care le vând. Printre produse se află: brânză, ouă, șuncă sau pâine.

Protestatarii au mai multe mesaje prin care acuză guvernul că a distrus agricultura românească. „Ați distrus apicultură” sau „Stop importurilor de miere din China și Ucraina”. „Supermarketurile ne aduc aditivi și mâncăruri de mâna a treia. Susțineți producătorii, fraților”, strigă un protestatar la portavoce.



Numărul celor prezenți în Piața Victoriei continuă să crească. „Protestez din cauza loviturii de stat, pe care a dat-o CCR, Ciolacu și toată gașca. Cea mai importantă este lovitura de stat. Apoi acest guvern ilegal, ilegitim. Ciolacu e cam plictisit, nu mai voia să fie premier, a venit Viktor Orban din Ungaria și l-a pus cu mâna premier și cine îl mai ține: Ursula”, a declarat o protestatară.

„Protestez pentru viața aceasta mizerabilă. Și pentru jaful care nu se mai termină. Tezaurul a pus capac. Toată lumea îl acuză pe Ciolacu, e și el parte, dar tezaurul a plecat în 2021 din țară, în timpul plandemiei (sic!). De când a plecat, am fost convinsă ca nu se va mai întoarce. Aceste artefacte sunt foarte căutate de ocultă, precum Davos”, mai spune aceasta.
___
„Am ieșit pentru că alegerile au fost anulate, lucru care nu mi se pare normal într-o țară democrată. Eu sunt pensionară, chiar dacă nu aș fi fost pensionară mi-aș fi luat categoric o zi de concediu”, a spus o protestatară reporterului HotNews prezent la fața locului.
„Anularea alegerilor e cel mai mare motiv. Ni s-a luat dreptul la vot, am votat și nu s-a luat în considerare. Eu am venit din timpul meu, o să plec la serviciu după. O oră, două dacă vin, pentru mine e un pas”, a declarat un bărbat de 43 de ani.
Manifestanții sunt îndemnați de o persoană cu portavoce să scandeze împotriva guvernului: „Nu vrem să fim conduși de hoți”. De asemenea, din boxe sunt puse melodii cu mesaje patriotice precum „Doamne ocrotește-i pe români”.
„Copiii voștri drogați omoară copiii noștri nevinovați! Ați furat pentru ai voștri, noi îi plângem pe ai noștri!”, „Ați omorât semeni de-ai noștri în plandemie/ Ați omorât și atunci când ați sărăcit poporul meu dând toate resursele străinilor/ Trădătorilor” sau „Werner + PSD + PNL = hoți și boți/ Ciuma Roșie! Turul doi înăpoi! Fără violență, libertate și democrație” sunt câteva din bannere afișate de participanți.
Unii dintre ei poartă tricouri cu chipul fostului candidat, pe care scrie „Călin Georgescu președinte”.

Ultimul mare protest al susținătorilor lui Călin Georgescu a avut loc pe 24 ianuarie, când mii de susținători ai lui Călin Georgescu au protestat în Piața Victoriei, după ce inițial au participat la o manifestație convocată de fostul candidat în Parcul Tineretului, cu ocazia celebrării Unirii Principatelor.
Avertismentul Jandarmeriei București
Jandarmeria București a avertizat în weekend că luni sunt așteptate proteste, concomitent, în Piața Victoriei și Piața Universității, organizate de susținători ai lui Călin Georgescu.
„Insistăm ca participanții la aceste adunări publice nedeclarate și neasumate să colaboreze permanent cu forțele de ordine prezente pe traseele de afluire/defluire, respectiv cu cele de la locul desfășurării, colaborarea propusă fiind o condiție de bază pentru desfășurarea manifestațiilor fără incidente”, a transmis Jandarmeria București.
Jandarmeria Capitalei „recomandă persoanelor care vor participa la aceste adunări publice, dar şi celorlalţi cetăţeni, să manifeste înţelegere faţă de măsurile luate, să adopte un comportament civilizat, să respecte indicaţiile jandarmilor, să evite conflictele de orice natură și să anunţe cea mai apropiată patrulă de jandarmi, dacă observă persoane care au un comportament antisocial.”
Călin Georgescu, campanie de imagine la piață
De altfel, fostul candidat Călin Georgescu a fost luni de la primele ore în Piața 16 Februarie din București, unde însoțit de soția sa a făcut mai multe cumpărături de la tarabe. El a stat de vorbă cu mai multe vânzătoare și a oferit un interviu pentru Realitatea Plus în care a vorbit despre produse românești, potrivit unei filmări realizate de Inquam Photos.
Ideea boicotării supermarketurilor a fost lansată de către Călin Georgescu care i-a îndemnat pe români să nu mai facă cumpărături din marile lanțuri de retail în ziua de luni, 10 februarie.
„Vă rog, dragii mei români, ca luni, pe 10 februarie să dăm un semnal clar de demnitate şi verticalitate că poporul nu mai tolerează exploatarea şi păcălirea noastră ca neam şi ţară. Cu atât mai mult cu cât această zi nu a fost aleasă întâmplător. Este ziua Sfântului Haralambie, sfântul rodului care ocroteşte de lipsuri şi de foamete, care aduce belşug în familie şi în locuri unde este cinstit”, a spus Georgescu într-o postare pe Facebook.



Călin Georgescu însoțit de soția sa, Cristela Georgescu, face cumpăraturi în Piața 16 februarie Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
El a invocat faptul că supermarketurile au introdus case de marcat fără vânzători pentru a reduce numărul de angajați și că nu ar plăti impozitul pe profit.
„Ați venit în România să faceți afaceri? Atunci plătiți corect impozitele! Nu mai jucați cifrele în contabilitate, angajați români pe care să-i plătiți demn și să le oferiți respect așa cum faceți și în Occident. Cumpărați și revindeți produse românești la prețuri corecte”, a mai spus Georgescu.
Boicotarea marilor retaileri este o idee inspirată din Croația,.unde boicotarea comercianților le-a redus substanțial încasările. Organizatorii protestului din Croația acuză comercianții că sunt principalii responsabili pentru inflația care a ajuns la 4,5% în decembrie, față de 2,4% cât s-a înregistrat, în medie, în zona euro. Însă mai mulți economiști avertizează că impactul acestei inițiative va fi redus și cred că majorările de prețuri nu sunt principalul factor al inflației.