Sari direct la conținut

Franța, bulversată de ororile cazului Pelicot, femeia drogată și violată de zeci de bărbați timp de ani de zile, la îndemnul soțului ei – un om obișnuit și un tată „grijuliu”

HotNews.ro
Franța, bulversată de ororile cazului Pelicot, femeia drogată și violată de zeci de bărbați timp de ani de zile, la îndemnul soțului ei – un om obișnuit și un tată „grijuliu”
Gisele Pelicot, la tribunalul din Avignon. FOTO : Christophe SIMON / AFP / Profimedia

Un bărbat de 71 de ani din Franța este acuzat că și-a drogat soția și a invitat zeci de străini pe care i-a îndemnat să o violeze, în timp ce îi filma, pe o perioadă lungă de aproximativ zece ani. 50 de bărbați au fost identificați, puși sub acuzare, și au apărut luni în fața instanței, în prima zi a unui proces care a tulburat întreaga țară și a generat semne de întrebare și îngrijorare, scriu New York Times, Le Figaro și RTL France.

De ani de zile, Gisele Pelicot se simțea rău: își pierduse părul și greutatea, avea probleme de memorie, iar copiii și prietenii ei se temeau că suferă de Alzheimer.

Dar la sfârșitul anului 2020, după ce a fost chemată la o secție de poliție din sudul Franței, femeia, acum în vârstă de 72 de ani, a aflat un adevăr șocant.

Potrivit poliției, soțul ei cu care avea o căsnicie de 50 de ani, Dominique Pelicot, îi punea somnifere în mâncare și băutură pentru a o adormi, iar apoi o viola. Mai mult, el a adus zeci de bărbați în casă pentru a-i filma în timp ce o violau, au spus polițiștii – un abuz care a durat aproape un deceniu.

Folosind fotografiile, înregistrările video și mesajele online ale bărbatului, poliția a petrecut următorii doi ani identificându-i și acuzându-i pe ceilalți suspecți. Luni, 51 de bărbați, inclusiv Dominique Pelicot, au apărut în fața instanței în Avignon, într-un caz care a șocat Franța, scrie New York Times.

Gisele Pelicot a renunțat la dreptul la anonimat, insistând ca procesul pentru viol să rămână public, astfel încât „acest lucru să nu se mai întâmple niciodată”, scrie Le Figaro. Ea a apărut la tribunal înconjurată de familia sa, „unită și demnă”, a relatat cotidianul francez, luni.

Acuzații: un șofer, un expert IT, un jurnalist

Bărbații acuzați provin din toate categoriile sociale, din clasa muncitoare și din clasa de mijloc: șoferi de camion, soldați, tâmplari și lucrători comerciali, un gardian de închisoare, o asistentă medicală, un expert IT care lucrează pentru o bancă, un jurnalist local.

Au vârste cuprinse între 26 și 74 de ani. Mulți au copii și au relații, scrie New York Times.

Majoritatea sunt acuzați că au violat-o pe Pelicot o singură dată. Câțiva sunt acuzați că au revenit de până la șase ori pentru a o viola.

De la arestarea sa, Dominique Pelicot, în vârstă de 71 de ani, și-a admis constant vinovăția, a declarat Béatrice Zavarro, avocata sa. „El nu își contestă deloc rolul”, a precizat aceasta.

Alți inculpați au negat acuzațiile de viol, unii susținând că au avut permisiunea soțului și au considerat că este suficient, în timp ce alții au afirmat că au crezut că victima a fost de acord să fie drogată.

Un soț „grijuliu și atent”

Când poliția i-a arătat victimei unele dintre fotografiile pe care soțul ei le păstrase cu grijă, aceasta s-a declarat profund șocată. Ea și soțul ei au fost împreună de la vârsta de 18 ani și au trei copii.

Gisele Pelicot (dreapta), alături de fiica și fiul ei. FOTO: Christophe SIMON / AFP / Profimedia

Femeia a explicat polițiștilor că soțul era un bărbat grijuliu și atent. Nu-și amintește să fi fost violată, nici de el, nici de ceilalți bărbați.

Avocatul ei, Antoine Camus, a subliniat că prima dată când femeia va fi martoră conștientă la violuri va fi în sala de judecată, când înregistrările video vor fi difuzate ca probe.

Mai multă atenție la violuri

Procesul are loc într-un moment în care gestionarea infracțiunilor sexuale este supusă unei analize mai atente în Franța, scrie New York Times.

Violul este definit în legislația franceză ca un „act de penetrare sexuală” comis „prin violență, constrângere, amenințare sau surprindere”.

Mai multe parlamentare feministe doresc să modifice această formulare pentru a spune în mod explicit că sexul fără consimțământ este viol, că consimțământul poate fi retras în orice moment și că consimțământul nu poate exista dacă agresiunea sexuală este comisă „prin abuzarea unei stări care afectează judecata altuia”.

„Există un fel de naivitate pe tema prădătorilor în Franța, un fel de negare”, a declarat Sandrine Josso, o deputată franceză. Ea a spus că speră ca procesul de la Avignon să atragă atenția asupra utilizării drogurilor pentru viol și, de asemenea, va pune în lumină profilul divers al prădătorilor.

„Ei ar putea fi vecinii dumneavoastră, fără a cădea în paranoia”, a spus ea.

Un vecin obișnuit, un tată atent și cald, o familie fericită

Pelicot părea într-adevăr un vecin obișnuit. Era electrician de profesie, antreprenor și un biciclist pasionat.

Într-o carte publicată în 2022 despre caz, fiica sa l-a descris ca pe un tată cald și prezent. Ea a încercat să-și transforme trauma familială în acțiune, formând o asociație non-profit, „Don’t Put Me to Sleep”, pentru a vorbi despre pericolul infracțiunilor facilitate de droguri.

Tatăl ei, a scris ea, a fost cel care o conducea la școală, o lua târziu de la petreceri, a încurajat-o și a consolat-o. Mama ei a fost cea care a asigurat întreținerea stabilă a familiei, lucrând ca manager într-o companie din zona Parisului timp de 20 de ani.

Când femeia s-a pensionat, s-au mutat într-o casă cu o grădină mare și piscină în Mazan, un orășel la nord-est de Avignon. Cuplul își găzduia în mod regulat cei trei copii și nepoții în vacanțe de vară, cu cine târzii pe terasă, unde familia discuta, organiza concursuri de dans și jocuri diverse.

„Mă gândesc la noi ca fiind fericiți”, scria fiica lui. „Credeam că părinții mei erau fericiți”, a spus ea.

Arestarea lui Pelicot

Niciunul dintre membrii familiei nu avea suspiciuni. Apoi, în 2020, trei femei l-au reclamat pe Pelicot la poliție, spunând că acesta a încercat să le filmeze pe sub fustă într-un magazin alimentar. Bărbatul a fost arestat.

Poliția i-a confiscat cele două telefoane mobile, cele două camere și dispozitivele electronice, inclusiv laptopul, înainte de a-l elibera pe cauțiune.

Pe dispozitive, poliția spune că a găsit 300 de fotografii și o înregistrare video cu o femeie inconștientă agresată sexual de mai multe persoane. Aceștia au declarat că au găsit, de asemenea, mesaje Skype în care bărbatul se lăuda că și-a drogat soția și a invitat bărbați să i se alăture pentru a face sex cu ea în timp ce aceasta era inconștientă.

Un desen cu acuzatul principal, Dominique Pelicot, în timpul procesului. FOTO: Benoit PEYRUCQ / AFP / Profimedia

Pe parcursul anchetei, poliția a găsit mai mult de 20.000 de înregistrări video și fotografii, multe dintre ele datate și etichetate, într-un dosar electronic intitulat „abuz”. Cronologia pe care au construit-o a început în 2011. Iar lista de suspecți a ajuns la 83.

La două luni după arestare, Pelicot a fost arestat din nou și acuzat de viol calificat și o listă de acuzații de abuz sexual. De asemenea, este acuzat de violarea vieții private a soției, fiicei și celor două nurori ale sale, fiind suspectat că a înregistrat ilegal și, uneori, a distribuit fotografii intime ale acestora.

„Fără știrea lor”

Dacă va fi găsit vinovat, Pelicot riscă până la 20 de ani de închisoare.

În timpul interviurilor cu poliția, ale căror detalii au fost incluse într-o prezentare generală a cazului de către judecătorul de instrucție, bărbatul a declarat că a început să își drogheze soția pentru a-i putea face lucruri și pentru a o îmbrăca în lucruri pe care ea le refuza în mod normal.

Apoi a început să invite și alte persoane să participe. El a spus că nu a cerut sau acceptat niciodată bani.

Conform raportului judecătorului de instrucție, el i-a cunoscut pe majoritatea bărbaților într-o cameră de chat de pe un site francez implicat în peste 23.000 de cazuri penale numai în Franța între 2021 și 2024.

Site-ul a fost în cele din urmă închis, iar proprietarul său arestat, în iunie, după o anchetă de 18 luni care s-a întins pe întreg teritoriul Europei.

Camera de chat în care majoritatea bărbaților l-au întâlnit pe Pelicot se numea „a son insu”, ceea ce înseamnă „fără știrea lor”.

Reguli pentru vizitatori

De-a lungul anilor, Pelicot a declarat poliției că a elaborat reguli pentru vizitatori pentru a se asigura că soția sa nu se trezește: fără fumat sau parfum, dezbrăcarea în bucătărie, încălzirea mâinilor sub apă fierbinte sau pe un calorifer, astfel încât atingerea lor rece să nu o trezească.

La sfârșitul fiecărei nopți, potrivit raportului judecătorului de instrucție, el curăța corpul soției sale.

Dintre cei 83 de suspecți, poliția a identificat și inculpat 50. Doar unul dintre bărbați nu este acuzat de viol, agresiune sau tentativă de viol asupra soției lui Pelicot.

În schimb, acel bărbat este acuzat că a urmat același model și și-a drogat propria soție pentru a o viola. De asemenea, Pelicot este acuzat că a violat-o pe soția bărbatului în timp ce aceasta era drogată.

Cinci dintre bărbați sunt, de asemenea, acuzați de posesie de imagini cu abuzuri sexuale asupra copiilor.

Pelicot este, de asemenea, anchetat pentru violarea și uciderea unei femei de 23 de ani în 1991 și pentru tentativa de viol a unei tinere de 19 ani în 1999. El a recunoscut tentativa de viol, potrivit lui Florence Rault, avocata care reprezintă victimele în ambele cazuri, dar neagă orice implicare în omuciderea din 1991.

Ce spun medicii

Povestea a provocat semne de întrebare și în rândul medicilor, deoarece soția lui Pelicot a vizitat ginecologi și neurologi pentru o serie de simptome bizare, dar nu a primit niciun diagnostic, potrivit fiicei sale.

„Ceea ce mi s-a părut deranjant pentru noi, medicii, a fost că niciun medic nu a luat în considerare această ipoteză”, a declarat doctorița Ghada Hatem-Gantzer, o cunoscută obstetriciană-ginecoloagă și expertă în violența împotriva femeilor.

Ea și o farmacistă, Leila Chaouachi, au dezvoltat acum cursuri de formare pentru medici și asistente medicale cu privire la simptomele pe care le pot prezenta victimele agresiunilor facilitate de droguri.

Contrar credinței populare, majoritatea cazurilor au loc acasă, nu în baruri, a declarat Chaouachi, care efectuează anchete anuale privind astfel de infracțiuni în Franța. Conform sondajelor, majoritatea victimelor sunt femei, iar aproximativ jumătate dintre victime nu își amintesc atacul, din cauza leșinurilor, a spus ea.

În cazul judecat la Avignon, unii dintre acuzați și-au recunoscut vinovăția în fața poliției. Potrivit raportului judecătorului de instrucție, mulți au susținut că au fost păcăliți să facă sex cu o femeie drogată – ademeniți de soț pentru o întâlnire în trei și informați că femeia se preface că doarme, pentru că era timidă.

Mai mulți au spus că au crezut că femeia a consimțit să fie drogată și violată ca parte a unei fantezii sexuale. Unii au spus că nu credeau că a fost viol, deoarece soțul ei era acolo și considerau că el ar fi putut consimți pentru amândoi.

INTERVIURILE HotNews.ro