Sari direct la conținut

Franța caută un rol „direct” în războiul din Ucraina, acuză Kremlinul, după anunțul lui Macron privind furnizarea avioanelor Mirage

HotNews.ro
Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron, la ceremonia internațională de la Omaha Beach pentru comemorarea a 80 de ani de la debarcarea aliată din Normandia, pe 6 iunie 2024., Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia
Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron, la ceremonia internațională de la Omaha Beach pentru comemorarea a 80 de ani de la debarcarea aliată din Normandia, pe 6 iunie 2024., Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Declarațiile recente ale președintelui francez Emmanuel Macron „inflamează” tensiunile din Europa și arată că acesta pregătește Franța pentru un rol direct în războiul din Ucraina, a afirmat vineri Kremlinul, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov, potrivit AFP.

Liderul francez a adoptat o linie din ce în ce mai dură în sprijinul acordat Kievului, promițând joi seară să transfere avioane de luptă Mirage către țara aflată în război și să ajute la instruirea piloților ucraineni care vor opera aceste aparate.

„Macron demonstrează un sprijin absolut pentru regimul de la Kiev și se declară pregătit pentru participarea directă a Franței în conflictul militar”, a declarat Dmitri Peskov.

„Având în vedere că Franţa este membră a NATO, membră a UE, un mare stat european, noi considerăm că aceste declarații sunt foarte, foarte provocatoare, inflamând tensiunile de pe continent, și nu conduc la nimic pozitiv”, a mai spus Peskov, în marja Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, unde președintele Vladimir Putin este așteptat să țină un discurs vineri după-amiază.

Macron a refuzat să excludă desfășurarea de trupe în Ucraina, în pofida reticenței altor state membre ale NATO și a condamnării furioase venite din partea Moscovei.

Parisul nu are oficial personal militar care să asiste sau să antreneze forțele ucrainene în Ucraina în acest moment, dar Kievul a anunțat săptămâna trecută că se află „în discuții” cu autoritățile franceze pe această temă.

Marți, Moscova a avertizat că va considera orice instructor străin trimis în Ucraina o „țintă legitimă” a atacurilor forțelor sale.

„Orice instructori care sunt implicați în instruirea regimului ucrainean nu au niciun fel imunitate. Nu contează dacă sunt francezi sau nu”, a spus atunci în fața reporterilor Peskov.

Ministrul ucrainean al apărării a declarat luni că Ucraina încă se află în discuții cu Parisul și cu alte state membre NATO pe tema instructorilor.

Macron afirmă că instruirea soldaților ucraineni „nu este un act de agresivitate”

Miercuri seară, Emmanuel Macron a anunţat, printre altele, o „nouă cooperare” cu Kievul, căruia îi va furniza avioane Mirage 2000-5, piloţii ucraineni urmând să vină pentru formare în Franţa începând din vară cu obiectivul de a fi pregătiţi înainte de finalul acestui an.

El a indicat de asemenea că Franţa propune formarea a 4500 de soldaţi ucraineni pe teritoriul său, dezminţind totodată că aceste măsuri sunt un „factor de escaladare”.

„Să mergi să antrenezi pe cineva în zona de vest, care este o zonă liberă în Ucraina, nu este un act de agresivitate”, a explicat liderul de la Palatul Élysée.

Avioanele multirol Mirage 2000 au fost fabricate de compania franceză Dassault şi armata franceză deţine aproximativ 300 de astfel de aparate. Mirage 2000-5 este versiunea modernizată. Acest tip de avion nu se mai află în producţie după ce a fost înlocuit de avionul de nouă generaţie Rafale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro