Sari direct la conținut

Franța este "preocupată" de punerea în aplicare a Protocolului privind Irlanda de Nord

HotNews.ro
Catherine Colonna, ministrul francez de externe, vizitează locul unei gropi comune din Bucha, Ucraina, Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia
Catherine Colonna, ministrul francez de externe, vizitează locul unei gropi comune din Bucha, Ucraina, Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Ministrul francez de externe și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la punerea în aplicare a Protocolului privind Irlanda de Nord, pe care Londra intenționează să îl modifice în mod unilateral, scrie AFP.

Catherine Colonna i-a transmis lui Liz Truss „dorința sa de a găsi o soluție durabilă, în conformitate cu acordul semnat între Uniunea Europeană și Regatul Unit”.

Negociat între Londra și Bruxelles în cadrul Brexitului, Protocolul privind Irlanda de Nord a fost conceput pentru a încerca să rezolve problema spinoasă a frontierei dintre Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit, și Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene.

Acesta a fost semnat pentru a proteja piața unică europeană după Brexit fără a provoca revenirea unei frontiere dure și pentru a păstra astfel pacea obținută în 1998 prin Acordul din Vinerea Mare, după trei decenii de tulburări sângeroase între unioniști și republicani.

În acest scop, protocolul a stabilit o frontieră vamală în Marea Irlandei. Dar acest lucru a perturbat aprovizionarea și a provocat furia comunității unioniste care se angajase să rămână în Regatul Unit.

După ce a amenințat că va anula tratatul internațional pe care l-a negociat și semnat, guvernul premierului britanic Boris Johnson a ales să legifereze pentru a-l modifica în mod unilateral.

Luni, deputații britanici au adoptat în primă lectură o revizuire unilaterală a acordurilor vamale din Irlanda de Nord, în ciuda avertismentelor Bruxelles-ului că o astfel de măsură ar putea atrage represalii comerciale.

Guvernul lui Boris Johnson „continuă să facă din Brexit campania electorală după campania electorală”, afirmă o sursă diplomatică franceză, care avertizează că niciun stat membru al UE nu va accepta să redeschidă negocierile.

„Trebuie să spunem lucruri. Este o metodă foarte proastă de negociere să faci acest tip de forțare”, a declarat sursa citată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro