Sari direct la conținut

Franța: Fostul președinte Nicolas Sarkozy va fi judecat pentru corupție în octombrie

HotNews.ro
Nicolas Sarkozy, Foto: Agerpres/AP
Nicolas Sarkozy, Foto: Agerpres/AP

Pentru prima dată în Franța, un fost președinte al Republicii va fi judecat pentru corupție: procesul lui Nicolas Sarkozy în așa-zisul dosar al ”interceptărilor” va începe pe 5 octombrie, a decis miercuri tribunalul de la Paris, relatează AFP.

Sarkozy este suspectat că a încercat să obțină, la începutul anului 2014, prin intermediul avocatului său, Thierry Herzog, informații secrete de la Gilbert Azibert, atunci magistrat, într-o procedură care îl viza în schimbul unui post în Monaco.

Procesul fostului șef de stat (2007-2012) pentru ”corupție” și ”trafic de influență” va avea loc între 5 și 22 octombrie, după o audiere intermediară fixată pe 17 iunie.

Procesul președintelui francez pentru corupție este fără precedent, chiar dacă predecesorul său, Jacques Chirac, a avut și el probleme cu sistemul judiciar. În 2011, a fost primul șef de stat francez condamnat pentru ”deturnarea fondurilor publice” și ”abuz de încredere” într-un dosar al angajărilor fictive la Primăria din Paris în anii 1990, când era primar al capitalei.

Curtea de Casație a respins în iunie ultimul recurs formulat de Nicolas Sarkozy, avocatul său și prieten Thierry Herzog și fostul înalt magistrat la Curtea de Casație Gilbert Azibert, care a încercat să evite un proces. Avocații lor au refuzat să comenteze miercuri.

Nicolas Sarkozy, retras din viața politică, ar putea de asemenea să fie judecat pentru ”finanțare ilegală” a campaniei sale din 2012. Data la care va fi judecat acest al doilea dosar nu este cunoscută încă.

Într-un rechizitoriu din octombrie 2017, Parchetul Național Financiar a comparat metodele lui Nicolas Sarkozy cu cele ale unui ”delincvent cu expriență” și a stigmatizat numeroasele recursuri aduse de către avocații săi care au ”paralizat” investigația.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro