Franța încă oferă informații secrete pentru Ucraina, dar pentru britanici „este mai complicat”. O nouă dimensiune a efectelor produse de decizia SUA

Ministrul apărării de la Paris a precizat că informațiile secrete pe care le furnizează Franța pentru Ucraina nu sunt afectate de decizia SUA de a suspenda transmiterea de intelligence american, dar a avertizat că oprirea fluxului de ajutor militar american ar putea afecta operațiile forțelor ucrainene în lupta cu invadatorii ruși, relatează Reuters.
Ca parte din eforturile de a-l presa pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să coopereze cu Donald Trump în încercarea de a convoca discuții de pace cu Rusia, SUA a decis să oprească sprijinul militar pentru Ucraina, dar și furnizarea de intelligence – informații secrete cu valoare politică, militară sau, după caz, economică.
Decizia a fost luată după vizita efectuată de Zelenski la Washington, care s-a transformat într-un fiasco în momentul în care președintele și vicepreședintele SUA au început să îl critice pe motiv că ar fi nerecunoscător și lipsit de respect. „Se poate întoarce când este pregătit pentru pace”, a declarat Trump, despre care presa americană a dezvăluit ca l-a dat afară din Casa Albă pe liderul ucrainean.
Vorbind la postul de radio France Inter, ministrul apărării a estimat că oprirea ajutorului militar al SUA și a furnizării de informații secrete americane vor avea un „impact operațional semnificativ” asupra Ucrainei. Pe de altă parte, Sebastien Lecornu a precizat că informațiile secrete pe care le oferă structurile franceze nu depind de Washington.
Pentru britanici „este mai complicat” să mai împărtășească intelligence cu Ucraina
„Cred că pentru prietenii noștri britanici, care se află într-o comunitate de informații cu Statele Unite, este mai complicat”, a spus ministrul francez Lecornu, referindu-se la așa-numitul grup „Five Eyes”, din care mai fac parte Canada, Australia și Noua Zeelandă. Oficialul fusese întrebat dacă Europa ar putea suplini informațiile secrete americane.
„Avem informații suverane și avem propriile noastre capacități, și avem resurse pe care le folosim să îi ajutăm pe ucraineni”, a adăugat ministrul Lecornu.
Purtătorul de cuvânt al armatei, colonelul Guillaume Vernet, a refuzat să spună ce fel de informații oferă Parisul pentru Kiev, având în vedere natura sensibilă a subiectului.
„Obiectivul operațional al Franței a fost încă de la început să consolideze Ucraina în capacitățile sale critice și să se asigure că poate fi o forță de descurajare împotriva Rusiei”, a afirmat reprezentantul forțelor armate franceze într-o conferință săptămânală de presă.
„Facem acest lucru în toate domeniile critice”, a confirmat Guillaume Vernet, menționând că este vorba inclusiv despre capacitățile aeriene și furnizarea de intelligence.