Sari direct la conținut

Franţa refuză să acorde statutul de refugiat unui rus de 28 de ani care se prezintă drept un dezertor

HotNews.ro
Mobilizare în Rusia, Foto: Kirill Braga / Sputnik / Profimedia
Mobilizare în Rusia, Foto: Kirill Braga / Sputnik / Profimedia

Franţa poate acorda statutul de refugiat militarilor ruşi care au refuzat să lupte în Ucraina, potrivit unei doctrine adoptată de către Curtea Naţională franceză a Dreptului de Azil (CNDA), dar care a respins cu toate acestea cererea unui cetăţean rus în vârstă de 28 de ani, considerând elementele prezentate drept insuficiente, relatează News.ro citând AFP.

„Ruşii care fug de mobilizarea în războiul din Ucraina şi cei mobilizaţi care au dezertat pot obţine statutul de refugiat”, precizează joi într-un comunicat CNDA, deoarece „un cetăţean rus chemat în această mobilizare este susceptibil să comită, în mod direct sau indirect, crime de război”.

Directivă europeană

Această doctrină – prima în Franţa cu privire la dezertori ai armatei ruse – are la bază o directivă europeană de la 13 decembrie 2011 şi o hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de la 26 februarie 2016.

Însă, Curtea franceză a respins o cerere de azil a unui rus care se prezenta ca fiind un dezertor, stabilind că „declaraţiile şi elementele prezentate nu permit să se stabilească că reclamantul a fost mobilizat în contextul războiului Rusiei în Ucraina”.

Solicitantul rus, în vârstă de 28 de ani, a părăsit Rusia în aprilie 2019, din cauza unor acte „violente şi repetate” ale tatălui său.

El a primit ulterior două convocări care se înscriu în mobilizarea parţială decretată de președintele rus Vladimir Putin, la 21 septembrie 2022, în cadrul războiului din Ucraina.

Un „mare complet”, de nouă judecători, a analizat la sfârşitul lunii iunie cererea acestui cetăţean rus, după ce Oficiul Francez de Protecţie a Refugiaţilor şi Apatrizilor (OFPRA) l-a respins, în primă instanţă, exprimându-şi îndoiala cu privire la veridicitatea versiunii sale.

Recurs la Consiliul de Stat

CNDA indică mai multe anomalii în documentele care i-au fost furnizate şi a „constatat că reclamantul a fost scutit de serviciul militar în 2013 şi a fugit din ţară în 2019, invocând temeri legate de familie şi religie”.

„Pentru a pretinde o protecţie sub statutul de refugiat, este necesar să se justifice caracterul de a fi mobilizat prin elemente precise precum documente sau declaraţii detaliate şi personalizate”, a declarat agenției France-Presse, în urma hotărârii, vicepreşedinta CNDA, Christine Massé-Degois.

„Există o cerinţă foarte puternică a Curţii să se demonstreze că persoana poate fi mobilizată, asta în timp ce o persoană care fuge din ţara sa nu are neapărat asupra sa convocarea sau livretul militar”, şi-a exprimat regretul avocatul Sylvain Saligari.

El a anunţat că intenţionează să facă un recurs la Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă din Franţa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro