Sari direct la conținut

Franța va găzdui Congresul pentru abolirea universală a pedepsei cu moartea – Macron

HotNews.ro
Emmanuel Macron, Foto: Lemouton / Pool / Sipa Press / Profimedia
Emmanuel Macron, Foto: Lemouton / Pool / Sipa Press / Profimedia

Franța va găzdui în 2026 următorul Congres mondial pentru abolirea universală a pedepsei cu moartea, a anunțat Emmanuel Macron duminică seara, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la Declarația Universală a Drepturilor Omului, relatează AFP.

„Această luptă este esențială”, a subliniat președintele francez, în timp ce această practică este încă foarte răspândită în Arabia Saudită, China și Iran și nu a fost abolită într-o țară democratică precum Statele Unite.

La 10 decembrie 1948, ONU a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului la Palais de Chaillot din Paris.

Emmanuel Macron a subliniat că principiile stabilite nu sunt nici „culturale”, nici „occidentale” și sunt „deschise tuturor oamenilor”.

„Trebuie (…) să ne ridicăm vocea atunci când este necesar, să apărăm această moștenire prețioasă, să ne amintim că a fost construită pe refuzul violenței și dezumanizării celui de-al Doilea Război Mondial”, a subliniat președintele invocând drepturile femeilor, care sunt încălcate în special în Afganistan și Iran.

El a menționat accesul fetelor la educație sau violența sexuală asupra acestora, fără a menționa acuzațiile care vizează Hamasul.

Președintele francez a avut grijă să nu lege această aniversare de conflictul din Orientul Mijlociu, fie că este vorba de masacrele comise de Hamas sau de bombardamentele masive și mortale pe care Israelul le desfășoară de două luni asupra Gazei.

În acest discurs, el a insistat și pe lupta pentru drepturile persoanelor LGBT. El a deplâns incriminarea homosexualității în discursurile religioase și tradiționaliste.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro