Sari direct la conținut

Gasca Fenechiu mai are un dosar de ingropat

Evenimentul Zilei

Pe langa dosarele care vizeaza afacerile cu statul ale „baronului” de Iasi se afla in lucru si dosarul „Proiectul Palas”, in care Fenechiu are interese directe. „Evenimentul zilei” a relatat recent despre ancheta privind lucrarile obtinute de firmele lui Fenechiu de la mai multe institutii publice.

Contractele respective au fost acordate, fara licitatie, de Directia Finantelor Publice, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca si Inspectoratul Scolar Judetean. Toate cele trei institutii sunt conduse, bineinteles, de membri ai PNL.

O asociere cu cantec

Sectia a II-a din DNA, care se ocupa de combaterea infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, mai are pe rol un dosar la fel de „sensibil” pentru interesele lui Fenechiu.

Este vorba despre controversatul proiect „Palas” prin care 12 hectare din centrul Iasiului au fost date unui investitor la un pret de peste zece ori mai mic decat cel real.

In spatele afacerii se afla „regele mallurilor”, Iulian Dascalu, considerat cel mai bogat iesean. La sfarsitul lui 2004, acesta a obtinut aprobarea de a se asocia cu Primaria Iasi pentru a construi un urias complex imobiliar.

Conform contractului de asociere, municipalitatea ar fi trebuit sa primeasca 10a din profit, dar nu mai putin de 105.000 de euro pe an, pentru terenul cu care contribuia.

Cele 12 hectare au fost evaluate initial la 50 de euro pe metru patrat. „Un tehnician septuagenar, neacreditat de Corpul Expertilor Tehnici, a fixat aceasta valoare, in conditiile in care niciun investitor nu gaseste metrul patrat mai ieftin de 300-400 de euro”, declara, la vremea respectiva, omul de afaceri Sorin Ionescu.

Acesta este unul dintre primii contestatari ai proiectului, alaturi de Zaharia Schrotter, sotul creatoarei de moda Irina Schrotter. De altfel, cei doi se afla la originea plangerii depuse impotriva edililor ieseni in cazul „Palas”.

Dosarul a fost cercetat mai intai de DNA Iasi, care a decis neinceperea urmaririi penale. La inceputul anului 2006, solutia a fost infirmata de procurorul Petru Narita, de la centru, sef de serviciu in cadrul sectiei conduse de Tulus.

Intre timp, anchetatorii de la DNA Bucuresti i-au audiat acum cateva luni pe toti cei reclamati, in frunte cu primarul PSD Gheorghe Nichita, un viceprimar, secretarul consiliului local si toti consilierii care au votat in favoarea proiectului. Printre cei anchetati se numara si mai multi reprezentanti ai PNL.

Un articol de Sabin Orcan

Integral in Evz

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro