Sari direct la conținut

Gaz natural: Erdogan anunță triumfător o nouă descoperire majoră în Marea Neagră / Experții spun că extragerea este costisitoare

HotNews.ro
Recep Erdogan, Foto: Aristidis Vafeiadakis / Alamy / Profimedia Images
Recep Erdogan, Foto: Aristidis Vafeiadakis / Alamy / Profimedia Images

Turcia a făcut o nouă descoperire de gaze naturale în Marea Neagră, a declarat vineri președintele Recep Tayyip Erdogan, adăugând că Ankara își va intensifica cercetările în speranța de a reduce factura mare de energie, potrivit AFP.

„O nouă descoperire de 135 de miliarde de metri cubi a fost făcută în puțul de explorare Amasra-1”, a anunțat Erdogan într-un discurs în Zonguldak (nord).

Descoperirea a fost făcută în câmpul numit Sakarya, unde Turcia a anunțat anul trecut că a identificat 405 miliarde de metri cubi de gaz natural într-un alt puț de explorare.

Președintele turc, a cărui popularitate a scăzut în ultimele luni din cauza dificultăților economice ale Turciei, a dorit să creeze suspans spunând marți că va anunța vineri „vești mari”.

Cantitățile de gaze descoperite de Ankara rămân modeste în comparație cu principalele zăcăminte mondiale și experții anticipează costuri ridicate de extracție datorate în special adâncimii lor.

Însă eforturile depuse de Ankara în căutarea hidrocarburilor reflectă dorința sa de a deveni un actor major în domeniul energiei, iar exploatarea acestor resurse ar trebui să contribuie la atenuarea facturii energetice a Turciei.

Turcia consumă între 45 și 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în fiecare an, aproape în totalitate importate, în special din Rusia. Aceasta cantitate reprezintă aproximativ 11 miliarde de euro, potrivit Autorității de Reglementare a Pieței Energetice (EPDK).

După descoperirea primului zăcământ în martie, Erdogan a promis că acest gaz natural „100% turcesc” va începe să ajungă la case în 2023, anul următoarelor alegeri prezidențiale.

În paralel cu cercetările sale din Marea Neagră, Ankara și-a intensificat inițiativele în estul Mediteranei, unde descoperirea în ultimii ani a unor rezerve imense de gaze naturale a stârnit apetitul țărilor riverane.

Forajele făcute de Turcia în apele grecești și cipriote în ultimele luni au creat tensiuni și au întărit izolarea diplomatică a Ankarei, care caută acum să calmeze relațiile cu vecinii săi mediteraneeni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro