Sari direct la conținut

Gaza: Un negociator israelian susține că zeci de ostatici sunt „cu siguranță” în viață

HotNews.ro
Portretele ostaticilor Gadi Moses, Itay Chen, Nadav Popplewell și Tal Shoham, ținute de rudele lor, înaintea unui marș de patru zile spre Ierusalim, pe 28 februarie 2024., Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia
Portretele ostaticilor., Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Un înalt oficial israelian implicat în negocierile pentru eliberarea ostaticilor a declarat luni pentru AFP că Israelul știe cu certitudine că zeci de ostatici reținuți în Gaza sunt în viață.

„Zeci (de ostatici) sunt cu siguranță în viață”, a declarat oficialul, sub rezerva anonimatului, deoarece nu era autorizat să vorbească public pe această temă. „Nu-i putem lăsa acolo mult timp, vor muri”, a adăugat el.

Dintre cele 251 de persoane răpite în timpul atacului lansat de mișcarea islamistă palestiniană Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie, 116 sunt în continuare ostatici în Gaza, dintre care 41 au murit, potrivit armatei.

După mai mult de opt luni de război, Statele Unite încearcă să ajungă la un acord pe baza unui proiect prezentat la sfârșitul lunii mai de președintele american Joe Biden, care prevede, într-o primă fază, o încetare a focului de șase săptămâni însoțită de o retragere israeliană din zonele dens populate din Gaza, de eliberarea anumitor ostatici reținuți în Gaza și de eliberarea palestinienilor încarcerați de Israel.

Într-un moment în care negocierile par să stagneze, negociatorul israelian a reiterat refuzul Israelului de a accepta din start o încetare permanentă a focului.

„Nu putem în acest stadiu – înainte de a semna un acord – să ne angajăm să punem capăt războiului”, a declarat acest oficial.

„Pentru că, în prima fază, există o clauză care prevede că purtăm negocieri pentru faza a doua. Cea de-a doua fază este eliberarea bărbaților și soldaților ostatici”, a explicat el.

Acest oficial a precizat că echipa de negociere israeliană a dat undă verde planului Biden, dar că guvernul israelian nu a făcut încă acest lucru.

„Sperăm și așteptăm ca Hamas să spună da”, a spus el, în condițiile în care mișcarea islamistă palestiniană continuă să ceară o încetare permanentă a focului înainte de a se ajunge la orice acord privind eliberarea ostaticilor (în schimbul prizonierilor palestinieni deținuți de Israel).

„În cazul în care nu ajungem la un acord cu Hamas, Tsahal (armata israeliană) va continua să lupte în Fâșia Gaza cu nu mai puțină forță decât în prezent”, a adăugat oficialul: „Într-un mod diferit, dar într-un mod intens”.

Războiul a izbucnit la 7 octombrie, când comandouri Hamas infiltrate în sudul Israelului din Fâșia Gaza au efectuat un atac care s-a soldat cu moartea a 1.194 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Ca represalii, armata israeliană a lansat o ofensivă asupra Fâșiei Gaza care s-a soldat cu 37.347 de morți, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătății al guvernului condus de Hamas în Gaza.

INTERVIURILE HotNews.ro