Sari direct la conținut

Germania: partidul de extremă stânga Die Linke, aflat în criză, mizează pe o nouă conducere

HotNews.ro
Alegeri în Germania, Foto: Pia Bayer / AFP / Profimedia
Alegeri în Germania, Foto: Pia Bayer / AFP / Profimedia

Partidul german de extremă stânga Die Linke a anunțat duminică că își va reînnoi conducerea la următorul congres din octombrie, într-un moment în care se confruntă cu o criză „existențială” după o serie de eșecuri, în special la ultimele alegeri europene, potrivit AFP.

Janine Wissler și Martin Schirdewan au anunțat într-o declarație că nu vor candida la realegerea în calitate de co-lideri ai partidului la congresul programat pentru luna octombrie.

„Îmi dau seama că există o dorință într-o parte a partidului pentru un nou început în ceea ce privește oamenii de la vârf”, a declarat Wissler.

Decizia lor vine după ce Die Linke, care își are rădăcinile în comunismul est-german și în mișcarea sindicală vest-germană, a obținut mai puțin de 3% în alegerile europene din iunie.

Die Linke, care abia a reușit să se mențină în Bundestag la alegerile din 2021, a fost mult timp sfâșiat de conflicte interne.

Dar partidul a suferit o lovitură majoră când popularul deputat Sahra Wagenknecht a dezertat în 2023 pentru a fonda un nou partid populist de stânga, luând cu ea nouă deputați Die Linke.

Alianța Sahra Wagenknecht (BSW) a depășit Die Linke în alegerile europene și, conform sondajelor de opinie, ar putea, de asemenea, să-l depășească în alegerile regionale din septembrie în trei landuri din estul Germaniei.

Recunoscând gravitatea crizei, conducerea partidului a adoptat sâmbătă o moțiune care afirmă că Die Linke se află „fără îndoială într-o situație periculoasă care constituie o amenințare existențială”.

Partidul „are nevoie de noi perspective și pasiune” pentru a aduce „reînnoirea necesară”, a declarat duminică Schirdewan.

Dna Wissler a fost co-lider al Die Linke din 2021, iar Schirdewan i s-a alăturat un an mai târziu.

INTERVIURILE HotNews.ro