Sari direct la conținut

Germania va denunța planul de reparare a tancurilor pe care le-a trimis Ucrainei (presă)

HotNews.ro
Olaf Scholz cu un tanc Leopard in spate, Foto: Sven Eckelkamp / Imago stock and people / Profimedia
Olaf Scholz cu un tanc Leopard in spate, Foto: Sven Eckelkamp / Imago stock and people / Profimedia

Guvernul german a denunțat o înțelegere de a participa la construirea unui hub de reparare în Polonia a tancurilor pe care le-a trimis Ucrainei, scrie miercuri ziarul financiar Handelsblatt, citat de Reuters.

Mai multe surse apropiate de dosar au declarat pentru Handelsblatt sub condiția anonimității că un anunț în acest sens urmează să fie făcut public în următoarele zile și că decizia a fost luată din cauza faptului că guvernul lui Olaf Scholz a considerat estimările de costuri ale părții poloneze ca fiind prea ridicate.

Ministrul german al apărării Boris Pistorius a anunțat pe 23 aprilie că Germania, Polonia și Ucraina au semnat un acord privind înființarea în Polonia a unui hub pentru repararea tancurilor Leopard folosite în Ucraina pentru a lupta împotriva forțelor rusești de invazie.

Pistorius afirma la momentul respectiv că toate părțile au căzut de acord asupra modului de finanțare a hubului, care ar urma să coste aproximativ 150-200 de milioane de euro. El a mai spus atunci că hubul ar putea începe să funcționeze încă de la sfârșitul lunii mai, însă între timp negocierile par să fi ajuns într-un impas.

Companii din Germania și Polonia, precum și guvernele celor două țări, au fost impicate în negocieri, sursele celor de la Handelsblatt afirmând că principalele probleme au venit de pe partea companiilor.

Ministerul german al apărării nu a dorit să comenteze informația.

La începutul lunii iulie Boris Pistorius s-a deplasat în Polonia pentru a discuta planurile legate de hub cu omologul său ucrainean Mariusz Blaszczak. În cadrul vizitei pe care a efectuat-o pe 3 iulie el a spus că unitatea de reparații ar trebui finalizată în decurs de 10 zile pentru ca Berlinul să decidă „în ce direcție să planifice”.

Germania a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina

Informația difuzată acum de presa germană a venit chiar înaintea unei întâlniri dintre cancelarul Olaf Scholz și președintele ucrainean Volodimir Zelenski în marja summitului NATO de la Vilnius.

Zelenski declarase înaintea întrevederii că se așteaptă la „vești bune” din partea lui Scholz.

El a anunțat ulterior că Germania a fost de acord să furnizeze Ucrainei lansatoare suplimentare și rachete pentru sistemele de apărare aeriană Patriot. Germania este una dintre cele două țări care au furnizat Ucrainei o baterie Patriot, cealaltă fiind Statele Unite.

„Acest lucru este extrem de important pentru apărarea vieților din Ucraina față de teroarea rusească”, a scris Zelenski pe Telegram după întâlnirea cu cancelarul german.

Comentariile sale au venit la doar o zi după ce guvernul german a anunțat finalizarea unui nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, acesta urmând să includă două baterii Patriot din stocul Bundeswehr, 40 de lupte de vehicule a infanteriei Marder, încă 25 de tancuri Leopard 1 și 5 tancuri Bergenpanzer 2.

În luna mai guvernul german a aprobat cel mai mare pachet de asistență militară pe care l-a pregătit pentru Ucraina de la începerea invaziei rusești, valoarea totală a acestuia ridicându-se la 2,7 miliarde de dolari.

Urmărește ultimele evoluții din a 504-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro