Ghid de supravietuire in furtuna financiara
Bancile dau faliment, bursele cad, oamenii isi pierd casele si slujbele. Exista o multime de efecte indirecte care iti pot face si tie viata grea: inflatie, un curs de schimb volatil, cresterea ratelor la imprumuturi, cresterea preturilor, picajul investiilor la bursa, samd, scrie Dragos Manac pe Solvabil.ro
Uite ce poti face ca sa treci cu bine de criza:
1. Nu dramatiza. Nu te panica. Perioadele de criza sunt normale, si apar ciclic, la 5-7 ani. E adevarat ca uneori crizele sunt mai puternice, insa ele sunt o componenta obisnuita a vietii si le vei intalni des intr-o economie capitalista.
Chiar daca televiziunile si ziarele vorbesc despre dimensiunile apocaliptice ale crizei, trebuie sa ramai calm. Peste cateva luni, un an, vor avea un alt subiect dramatic de tratat si toata lumea va fi uitat de criza.
2. Asteapta. Chiar daca pare o perioada buna pentru specula, fie la bursa, fie in imobiliare, daca nu esti profesionist asteapta pana e clar ca piata isi revine ca sa faci o achizitie.
Poate ca nu vei atinge potentialul maxim de castig, dar nici nu risti sa iti pierzi banii exact cand ai mai multa nevoie de ei.
Nu te arunca sa cumperi doar pentru ca poti si pentru ca preturile au scazut. S-ar putea sa mai treaca ceva timp pana se atinge minimul absolut. Pana atunci, vei avea multe nopti nedormite si multi bani blocati pentru cine stie cata vreme.
3. Nu te imprumuta la limita. Sfatul e valabil pentru orice perioada, insa cu atat mai important in criza.
Asigura-te ca imprumuturile reale nu depasesc 50% din veniturile tale, chiar daca poti pacali bancile sa te crediteze mai mult. Nu-ti baza imprumuturile pe cresteri iluzorii de salariu si alte potentiale castiguri, ci doar pe veniturile sigure si deja existente.
4. Fa-ti o rezerva, economiseste. Chiar daca e o perioada grea, incearca macar acum sa pui niste bani deoparte.
Bine ar fi sa reusesti mereu sa ai o rezerva echivalenta cu 4-5 salarii, ca sa nu fii lovit in plin de orice criza generala sau personala. Eventual, fa un depozit bancar: dobanzile cresc mult cand bancile au nevoie de lichiditati.
5. Incearca sa-ti reduci la minim cheltuielile. Zilele negre sunt un prilej bun de evaluare. Cu siguranta ai cheltuit o gramada de bani pe lucruri sau servicii de care nu aveai nevoie. Economisind, iti vor ramane bani pentru a-ti achita mai rapid creditele si pentru fondul de urgenta.
Fa-ti un “buget de austeritate” si tine-te de el luna de luna; cine stie cat va mai dura criza?
6. Ai grija la curs. In perioadele cu turbulente acesta variaza mult. Incearca sa-ti pastrezi economiile in locuri diferite, in monede diferite si in felurite plasamente. Indiferent de evolutia cursului, astfel iti minimizezi pierderile.
Cat priveste creditele, evita orice moneda exotica, pentru ca nu stii ce surpriza iti rezerva. Daca trebuie sa faci credite, fa-le in moneda in care castigi.
7. Fii mai eficient. Crizele sunt o perioada buna pentru selectia naturala. Cei mai buni, priceputi, implicati, isi vor mentine si intari pozitiile in companiile sau domeniile in care activeaza. Daca acum nu-ti mai justifici salariul e timpul sa-ti pui multe intrebari si sa devii mult mai competitiv.
Nu e nicio tragedie daca trebuie sa muncesti mai mult in perioada asta. Te poti concentra pe munca si trece mai usor de criza.
Crizele trec. Cel mai important este ca atunci cand totul merge bine, sa fii cumpatat si sa-ti asiguri banii albi pentru zilele negre. Invariabil, si acestea se vor intoarce mai devreme sau mai tarziu.
Mai multe sfaturi despre cum sa-ti gestionezi finantele personale pe Solvabil.ro