Sari direct la conținut

Giorgia Meloni lasă deschisă decizia privind preşedinţia Comisiei Europene

HotNews.ro
Georgia Meloni, Foto: Domenico Cippitelli / Zuma Press / Profimedia
Georgia Meloni, Foto: Domenico Cippitelli / Zuma Press / Profimedia

Premierul de dreapta al Italiei, Giorgia Meloni, doreşte să aştepte nominalizarea oficială din partea Partidului Popular European (PPE), formaţiune conservatoare din Parlamentul European, înainte de a lua o decizie cu privire la preşedinţia viitoarei Comisii Europene.

„Propunerea ţine de competenţa PPE, iar când va fi gata, vom face evaluările noastre”, a declarat Meloni sâmbătă, la finalul summitului G7 în sudul Italiei, relatează Agerpres citând agenția DPA.

Ea a spus că este important ca Italia să fie luată în considerare în „mod corespunzător” în cadrul noii Comisii.

PPE, un grup de partide conservatoare de pe continent, a obţinut cele mai bune rezultate la alegerile europene de duminica trecută. Acesta doreşte ca actualul preşedinte al Comisiei, Ursula von der Leyen, să primească un al doilea mandat de cinci ani la Bruxelles.

Cu toate acestea, este nesigur că politiciana conservatoare germană ar obţine suficiente voturi din partea actualilor săi susţinători din Parlamentul European dacă ar fi nominalizată de şefii de stat şi de guvern din UE. Prin urmare, s-ar putea să fie nevoită să se bazeze pe voturile din partea partidului de extremă dreapta al lui Meloni, Fratelli d’Italia.

Meloni: UE să înţeleagă mesajul venit din partea alegătorilor

Şefa guvernului italian Giorgia Meloni şi-a exprimat de asemenea speranţa, sâmbătă, că Uniunea Europeană va ţine cont în politicile sale de „mesajul” transmis de cetăţenii europeni la recentele alegeri pentru Parlamentul European, marcate de o puternică ascensiune a extremei drepte, scrie Agerpres.

Meloni, întărită în urma acestui scrutin cu peste 28% din voturi pentru partidul său de orientare neofascistă Fratelli d’Italia, şi-a exprimat speranţa ca „Europa să înţeleagă mesajul venit din partea cetăţenilor europeni, pentru că a trage concluzia din alegerile europene că totul a fost bine ar fi, mă tem, o lectură mai degrabă părtinitoare”.

„Cetăţenii europeni cer pragmatism, o abordare mai puţin ideologizată a diferitelor mari probleme”, a mai afirmat Meloni în conferinţa de presă susţinută la închiderea summitului şefilor de stat şi de guvern din G7, care s-a desfăşurat de joi până sâmbătă la Puglia (sud), sub preşedinţia italiană.

Giorgia Meloni este o adversară virulentă faţă de Pactul verde european şi promovează în schimb o înăsprire a măsurilor în dosarul legat de migraţie.

„Cred că politica trebuie să răspundă în special indicaţiilor care vin de la cetăţeni”, a insistat ea.

De luni încep negocierile la Bruxelles

Şefii de stat şi de guvern din cele 27 de ţări membre ale UE se vor reuni luni la Bruxelles pentru a negocia asupra „top jobs”, conducătorii principalelor instituţii ale UE şi în special asupra eventualei reconfirmări a Ursulei von der Leyen în fruntea Comisiei Europene.

„Ne vom reuni luni şi vom începe evaluările”, a confirmat ea, amintind că „propunerea” pentru preşedinţia Comisiei „revine Partidului Popular European (PPE), partidul cu cel mai mare număr de parlamentari”.

12 din cei 27 membri ai Consiliului European sunt membri ai PPE şi, potrivit unei reguli nescrise, învingătorul în alegerile europene poate revendica preşedinţia Comisiei Europene.

Meloni şi-a exprimat dorinţa ca „Italiei să i se recunoască rolul ce îi revine în materie de competenţe de care va trebui să se ocupe atunci când va fi formată Comisia”.

INTERVIURILE HotNews.ro