Sari direct la conținut

Grecia: Comisia solicită oprirea returnării migranților

HotNews.ro
Migranti pe insula Lesbos, Foto: Captura Youtube
Migranti pe insula Lesbos, Foto: Captura Youtube

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a cerut Atenei să oprească „expulzările violente și ilegale” de migranți, într-un mesaj publicat joi pe Twitter, după discuții prin videoconferință cu trei miniștri greci, potrivit AFP.

Schimburile de replici au loc la scurt timp după publicarea marți a unei anchete realizate de Lighthouse Reports și de mai multe ziare europene, inclusiv Le Monde, bazată pe mărturiile a șase migranți care au declarat că au fost recrutați cu forța de poliția greacă pentru a împinge alți migranți înapoi în Turcia în cadrul unor operațiuni secrete și violente la frontiera Evros.

Comisarul suedez Ylva Johansson a declarat pe Twitter că a avut joi discuții cu miniștrii George Gerapetritis (ministru de stat), Takis Theodorikakos (Protecția Civilă) și Yannis Plakiotakis (Marina comercială și politica insulară) pe tema gestionării frontierelor externe, a migrației și a drepturilor fundamentale.

„Protejarea frontierei externe a UE împotriva intrărilor ilegale este o obligație”, a spus ea, adăugând că „deportările violente și ilegale de migranți trebuie să înceteze imediat”.

„Finanțarea UE” pentru migrație și gestionarea frontierelor „este legată de aplicarea corectă a drepturilor fundamentale ale UE”, a avertizat ea.

„Miniștrii au prezentat o nouă propunere de integrare a drepturilor fundamentale în sistemul grec de azil”, care va fi în vigoare până la 1 septembrie, a spus ea.

Autoritățile elene neagă în mod regulat returnarea ilegală a migranților de care sunt acuzate în anchetele media și de către ONG-uri.

Ministrul grec al migrației, Notis Mitarachi, care a apărut luni în fața unei comisii a Parlamentului European, a apărat gestionarea frontierelor de către guvernul său, spunând că aceasta a fost făcută „cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale”.

El a acuzat Turcia că „încurajează în mod activ plecarea ilegală a migranților”, în ciuda acordului încheiat cu UE în 2016.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro