Sari direct la conținut

Guvernul a eliminat taxa pe concediile medicale, în anumite cazuri. Ciolacu: Dacă e nevoie chemăm toată conducerea CNAS să lucreze azi

HotNews.ro
Concedii medicale in Romania, Foto: Ronstik | Dreamstime.com
Concedii medicale in Romania, Foto: Ronstik | Dreamstime.com

Guvernul va elimina joi, prin ordonanță de urgență, impozitul de 10% pe concediile medicale, introdus prin ordonanță în decembrie, în cazul mamelor cu copii bolnavi, a gravidelor, a pacienților cu afecțiuni oncologice și a cazurilor de urgență. „Dacă este nevoie, chemăm toată conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să lucreze azi la Guvern”, a declarat joi premierul Marcel Ciolacu.

  • UPDATE (13:05) Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat că actul a fost adoptat și prevede scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul gravidelor, al mamelor cu copii bolnavi, al pacienților cu afecțiuni oncologice și pentru cazurile de urgență.
  • Acesta a spus ulterior că și concediile post-natale sunt incluse în această prevedere.

Anunțul a fost făcut la începutul ședinței de Guvern.

  • „Introducem azi, prin ordonanță de urgență, scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, a gravidelor, a pacienților cu afecțiuni oncologice și a cazurilor de urgență.
  • Dacă este nevoie, chemăm toată conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să lucreze azi la Guvern. Trebuie să aprobăm azi acest act, fiindcă pentru oamenii aflați în suferință fiecare zi contează enorm”, a declarat Ciolacu.

Potrivit surselor HotNews.ro măsura va fi introdusă în timpul ședinței de Guvern în proiectul de Ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate.

  • „Prin același proiect, sprijinim tinerele mame defavorizate, cu venituri mici sau aflate în situații critice de viață. România are cel mai mare număr de mame minore din Europa, astfel că această intervenție este extrem de necesară.
  • Propunem un ajutor de 2.000 de lei, acordat o singură dată pentru fiecare nou-născut. Este un sprijin pe care îl extindem până în 2027, cu un buget de 120 de milioane de euro, din fonduri europene”, a declarat Ciolacu.

Senatul a decis în februarie eliminarea impozitării cu 10% (contribuție la sănătate) a concediilor medicale. Decizia a fost luată după ce senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a depus un amendament în acest sens, care a trecut de comisii si apoi de plen.

  • „Puţină alinare şi dreptate. Amendamentul pe care l-am propus alături de colegii din PNL privind eliminarea impozitului de 10% pentru concediile medicale a fost votat în unanimitate de comisiile reunite de Muncă şi Buget – Finanţe din Senat. Le mulţumesc colegilor din toate partidele pentru înţelegere şi pentru disponibilitatea de a repara o greşeală. Această taxă nu trebuie să mai existe, pentru că nu în felul acesta vom rezolva problema finanţelor ţării”, a scris senatoarea liberală pe Facebook.

Impozitarea cu 10% a concediilor medicale a fost introdusă în decembrie 2023 prin ordonanță de urgență. Ministrul PNL al Finanțelor, Marcel Boloș, a apărat măsura susținând, în mod fals, că nu se aplică pacienților oncologici sau în cazul concediilor de maternitate.

  • „Am ajuns în situația în care în concediu medical ai salariul mult mai mare decât dacă ai fi la muncă, pentru că aveam până la 1 ianuarie concediile medicale scutite de plata CASS. Cheltuielile pentru concediile medicale au ajuns la cifra record de 6,3 miliarde de lei. Nu vorbim de cei cu boli cronice, cu boli profesionale, de cei cu indemnizații de maternitate și paternitate. Vă dau un exemplu.
  • O reorganizare a activității intr-o instituție publică a dus adeseori la concedii medicale de 2-3 luni. Nu e o situație normală. Nu putem sta neputincioși să ne uităm cum cresc aceste costuri.
  • Anul trecut s-au aprobat 4,3 milioane de concedii medicale, costurile fiind de peste 6 miliarde de lei”, a declarat Boloș, în ianuarie, la Digi24.ro.

USR a organizat, luni, un protest la uşa ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, pe care îl acuză că de aproape 100 de zile bagă mâna în buzunarul românilor prin „taxa pe boală”.

Potrivit USR, Guvernul Ciolacu a încasat până acum 30 de milioane de euro de pe urma acestei taxe şi va mai încasa 10 milioane de euro în luna aprilie.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro