Sari direct la conținut

Guvernul din Olanda, pe cale să cadă, din cauza disputelor privind politica de primire a solicitanţilor de azil

HotNews.ro
Mark Rutte, Foto: Agerpres
Mark Rutte, Foto: Agerpres

Coaliţia fragilă a premierului olandez Mark Rutte riscă să se prăbuşească în urma luptelor interne legate de politica de primire a refugiaţilor, relatează joi mai multe media locale, citate de AFP și Agerpres.

Supranumit „Teflon” pentru capacitatea sa de a rămâne la putere de 12 ani în pofida scandalurilor şi devenind astfel premierul cel mai longeviv în funcţie în istoria Olandei, Mark Rutte a luat frâiele conducerii celei de-a patra coaliţii guvernamentale în ianuarie 2022, după negocieri record de 271 de zile.

Dar şeful guvernului, din partidul dreptei liberale VVD, poartă acum discuţii de urgenţă cu celelalte partide din coaliţia sa de dreapta şi de centru, după ce a propus o serie de măsuri care le dezbină în ceea ce priveşte primirea solicitanţilor de azil.

„Căderea guvernului pare să nu mai fie departe”, titra radio-televiziunea publică NOS joi pe site-ul său, precizând că premierul Mark Rutte a intrat „în confruntare” cu partenerii săi de guvernare şi citând surse anonime apropiate dosarului.

Premierul Mark Rutte vrea cotă lunară pentru copiii refugiaților

Şeful guvernului le cere celorlalte trei partide din coaliţia aflată la putere – creştin-democraţii din CDA, centriştii liberali din D66 şi mica formaţiunea protestantă ChritenUnie – să accepte instituirea unei cote a numărului de copii provenind din zone de conflict care să poată obţine azil în Olanda.

Refugiaţii deja stabiliţi în Olanda nu vor mai fi autorizaţi să-şi aducă copiii dacă o cotă lunară de 200 de copii este deja atinsă, a cerut el.

„Potrivit lui Rutte, dacă proiectul nu este aplicat, VVD va părăsi guvernul”, informează cotidianul naţional NRC. „Este ceea ce confirmă mai multe surse din guvern”, adaugă acesta.

Negocieri decisive, apoi posibil vot în ședința de guvern de vineri

Dar două partide mai flexibile cu privire la imigraţie, ChristenUnie şi D66, s-au opus acestui proiect.

„Surse din ChristenUnie şi din D66 afirmă că ele erau absolut dispuse să facă mai multe eforturi cu scopul de a obţine o revizuire a sistemului de imigraţie, dar se pare că Rutte se îndreaptă în mod voluntar spre o ruptură”, scrie NOS.

Rutte a emis aceste revendicări miercuri seară, în cursul unei reuniuni cu mai mulţi dintre miniştrii săi proveniţi din cele patru partide.

Membrii coaliţiei urmează să se reunească din nou joi seară pentru negocieri decisive, cu un vot posibil în cursul unei consiliu de miniştri vineri, precizează media olandeze.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro