Sari direct la conținut

Guvernul francez vrea să amendeze Carrefour cu o sumă record

HotNews.ro
Cumparaturi la Carrefour in Franta, Foto: SYSPEO / Sipa Press / Profimedia
Cumparaturi la Carrefour in Franta, Foto: SYSPEO / Sipa Press / Profimedia

Ministerul francez al finanţelor a cerut marţi unei instanțe să amendeze Carrefour pentru contractele cu magazinele francizate care conţin „dezechilibre semnificative”, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Într-un comunicat al Direcţiei generale pentru concurenţă, consum şi prevenirea fraudelor (DGCCRF) se arată că în urma unei investigaţii s-a descoperit că unele companii din grup s-au angajat în practici contrare Codului Comercial din Franţa.

DGCCRF a cerut Tribunalului din Rennes să declare unele clauze ale contractelor cu caracter obligatoriu dintre francizaţi şi Carrefour nule şi neavenite şi să impună amenzi grupului.

Carrefour a contestat „nemulţumirile” Ministerului de finanţe, spunând că intervine într-o dispută care a început cu câteva luni în urmă fără a furniza noi informaţii pe fond, şi a anunţat „că are deplină încredere” în capacitatea sa de a demonstra validitatea contractelor. Retailerul a apreciat ca nefondat nivelul amenzii cerute de guvern.

Plângerea Ministerului de Finanţe face parte din procedura juridică iniţiată de aproape 170 de francizaţi la finalul lui 2023, a precizat DGCCRF.

Prețul acțiunilor Carrefour s-a prăbușit după ce guvernul francez a cerut o amendă uriașă pentru companie

Le Lettre a publicat o citaţie de 160 de pagini în care sunt prezentate acuzaţiile la adresa Carrefour şi se recomandă o amendă record, de 200 milioane de euro.

Marţi dimineaţa, acţiunile Carrefour au scăzut la Bursa de la Paris cu 9,6%, iar ulterior au înregistrat un declin de 7,8%, la 13,395 euro, cel mai redus nivel din noiembrie 2020.

Analiştii de la firma de consultanță Bernstein susţin că reacţia investitorilor la raport a fost exagerată. „Credem că acest caz se referă la un număr mic de francizaţi, aproape 200 din peste 2.000 de francizaţi”, conform Bernstein.

Documentul legal solicită companiei să modifice imediat aproximativ 10 clauze din contractele de franciză, fiind impusă o amendă de 50.000 euro pe zi dacă nu se iau măsuri.

Printre clauze se află cerinţa de a se aproviziona aproape exclusiv de la Carrefour.

Carrefour are ca obiectiv să obţină jumătate din veniturile sale din Franţa de la magazinele francizate, a afirmat directorul general Alexandre Bompard.

INTERVIURILE HotNews.ro