Sari direct la conținut

Guvernul german a ajuns la un acord privind expulzarea migranților ce glorifică terorismul

HotNews.ro
Olaf Scholz alaturi de reprezentanti ai asociatiilor care reprezinta imigrantii din Germania, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images
Olaf Scholz alaturi de reprezentanti ai asociatiilor care reprezinta imigrantii din Germania, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Guvernul german a ajuns miercuri la un acord privind un proiect de lege care să ușureze expulzarea migranților care laudă sau promovează „infracțiuni teroriste”, a anunțat ministerul de interne de la Berlin, citat de Reuters.

Potrivit proiectului de lege, exprimarea susținerii sau glorificarea unui singur act terorist, chiar și pe rețelele de socializare, va fi considerat un temei „serios” pentru expulzare.

Proiectul prevede de asemenea ca străinii de pe teritoriul Germaniei care își exprimă susținerea pentru acte de terorism să poată fi expulzați chiar dacă nu sunt condamnați de instanță pentru acest lucru.

„Luăm măsuri dure împotriva infracțiunilor islamiste și antisemite din mediul online”, a declarat ministrul german al internelor Nancy Faeser.

Ministerul pe care îl conduce a declarat într-un comunicat separat că guvernul dorește ca proiectul de lege să fie adoptat rapid de Bundestag, camera inferioară a parlamentului de la Berlin.

Cancelarul Olaf Scholz a anunțat mai devreme în cursul acestei luni că guvernul său dorește înăsprirea regulilor privind expulzarea după ce un bărbat afgan a înjungiat mortal un polițist în orașul Mannheim.

La momentul respectiv Scholz a spus de asemenea că guvernul lucrează la schimbarea legislației pentru a permite de asemenea ca migranții periculoși să poată fi expulzați și în țări pe care Germania le consideră nesigure, ca de exemplu Siria sau Afganistan.

Germania vrea să expulzeze infractorii periculoși înapoi în țările lor de origine

„Acești infractori ar trebui expulzați, chiar dacă provin din Siria și Afganistan”, a spus cancelarul german, adăugând că în astfel de cazuri primează interesele de securitate ale Germaniei, și nu dreptul la protecție al făptuitorului.

El a anunțat că ministerul de interne de la Berlin negociază deja cu țările vecine ale Afganistanului cu privire la implementarea practică a măsurii și a subliniat că infractorii ce comit fapte grave și amenințările teroriste nu își au locul în Germania.

O asemenea măsură este controversată întrucât Germania nu repatriază persoane în țări în care există pericol la adresa vieții lor.

Germania a suspendat expulzările către Afganistan în 2021, după revenirea la putere a talibanilor.

Însă recent atât voci din CDU/CSU, partidele creștin-democrate aflate în opoziție, cât și SPD, partidul social-democrat al lui Scholz și FDP, formațiunea liberală din coaliția de guvernare, au cerut ca infractorii violenți să fie expulzați înapoi în Siria și Afganistan.

În luna octombrie a anului trecut guvernul german a aprobat un proiect de lege care vizează accelerarea procedurilor de expulzare.

Tot în luna octombrie, Olaf Scholz a declarat că ​Germania trebuie să ia măsuri mai dure împotriva migranţilor ale căror cereri de azil au fost respinse, în cadrul eforturilor generale de a limita migraţia ilegală în ţară.

INTERVIURILE HotNews.ro