Sari direct la conținut

Guvernul nu renunta la ideea revenirii la „Conel”

HotNews.ro

Premierul Tariceanu a anuntat ca pentru infiintarea unei companii energetice nationale se va urma modelul BCR, respectiv atragerea unui partener institutional international. Saptamina viitoare va fi prezentat studiul de consultata privind viabilitatea acestui proiect, care este totusi criticat de numerosi experti.

„Dorim sa atragem un partener strain institutional pentru infiintarea companiei energetice de stat, asa cum s-a intamplat in cazul Bancii Comerciale Romabe. Aceasta companie va detine sub 50% din piata energetica”, a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu intr-o inregistrare video prezentata la deschiderea unui forum in domeniul energiei organizat de ForumInvest.

Compania de stat va include producatori de energie si ultimele trei filiale Electrica neprivatizate de distributie si furnizare a energiei, asta chiar daca premierul a aratat ca separarea sectorului de productie de electricitate de partea de distributie „este esentiala”. Tariceanu a adaugat ca viitoarea companie „nu va fi un mamut, asa cum s-a spus”.

AVAS va prezenta, in sedinta de Guvern de saptamana viitoare, studiul realizat de firma de consultanta KPMG privind infiintarea companiei energetice de stat.

Acest proiect este totusi criticat de numerosi experti din domeniu. Jean Constantinescu, presedintele Asociatiei Institutul Roman al Energiei declara recent ca „privatizarea esre singura sansa pentru supravietuirea intregului sistem energetic, iar orice recombinare a capacitatilor nu face decit sa intirzie procesul si sa adinceasca criza din sistemul energetic romanesc”.

Chiar si comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, a criticat in urma cu cateva luni, intentia autoritatilor romane, asemenand viitoarea companie cu „un monstru”.

Tot in cadrul dezbaterii pe teme energetice organizata de ForumInvest, Iulian Iancu, presedintele Comisiei parlamentare pentru Industrii si Servicii arata ca „energia si schimbarile climatice sunt in acest moment principalele probleme la nivel mondial”.

In ce priveste Romania, „tara noastra nu poate sa se centreze pe folosirea preponderenta a unei singure forme de energie si de aceea este inevitabila realizarea unui mix energetic”.

La rindul sau, Cristina Filip, partener in cadrul firmei de avocatura NNDKP, a criticat autoritatile pentru lipsa unei strategii „responsabile si de oportunitate” in domeniul energetic. Considerind ca privatizarea poate reprezenta o solutie pentru Romania, Filip a spus ca „in ultimii ani privatizarile in energie au stagnat, desi a existat clar un interes major din partea investitorilor”.

„Romania nu stie insa clar pe ce carte energetica sa joace. Nu stim sectoarele energetice pe care vrem sa le dezvoltam in viitor”, a spus Cristina Filip.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro