Sari direct la conținut

Guvernul vrea încă un rând de bariere la Palatul Parlamentului

HotNews.ro
Palatul Parlamentului, Foto: Shopkez / Dreamstime.com
Palatul Parlamentului, Foto: Shopkez / Dreamstime.com

Secretariatul General al Guvernului (SGG) a cerut trecerea unor terenuri din administrarea Camerei Deputaților și Senatului în administrarea RA APPPS, în contextul în care activitatea Guvernului va fi mutată la Palatul Parlamentului, anul viitor. Aceste terenuri urmează să fie amenajate special pentru accesul oamenilor de la Guvern și pentru primiri oficiale.

Pe aceste terenuri vor fi amplasate bariere și sisteme LPR (License Plate Recognition) conectate cu sistemul de securitate și control deja existent în Palatul Parlamentului, potrivit unei note a SGG către Senat și Camera Deputaților.

Vor fi puse noile bariere, chiar dacă Palatul Parlamentului este deja înconjurat de un zid înalt de beton și există pază militară la fiecare poartă. În plus, la fiecare intrare din clădirea Palatului Parlamentului există bariere și sisteme de securitate.

În 2017, USR a lansat un proiectul Parcul Uranus care propunea demolarea gardului din jurul Palatului Parlamentului, unirea spațiului verde din jurul clădirii cu Parcul Izvor și cu spațiul verde unde se află Casa Academiei, pentru amenajarea unui parc uriaș. Proiectul nu a fost concretizat.

La sfârșitul lui 2020, deputații USR au relansat ideea, însă nici de data aceasta nu a avut vreun succes.

Guvernul se mută anul viitor

Toate entitățile care își desfășoară activitatea în Palatul Victoria, incluzând personal, bunuri, arhive, sisteme de securitate etc. vor fi relocate în Palatul Parlamentului, anul viitor, în condițiile în care clădirea Guvernului va intra în ample lucrări de eficientizare energetică.

O parte din imobilul „Palatul Parlamentului” situat în municipiul București, Str. Izvor nr. 2-4, aflat în domeniul public al statului, s-a transmis din administrarea Ministerului Dezvoltării în administrarea Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS), regie aflată sub autoritatea SGG, potrivit unui act normativ aprobat de Guvern în luna martie 2024.

Acum, potrivit unei note transmise Senatului și Camerei Deputaților, SGG vrea să ajungă în administrarea RA-APPS și o parte din terenurile aferente clădirii, pentru amenajarea de noi sisteme de securitate.

„Este imperios necesar” pentru siguranță

SGG invocă nevoia de siguranță și securitate.

„Este imperios necesar să fie facilitată implementarea elementelor specifice de siguranță, securitate și pază pe care acest tip de activitate le impun, în conformitate cu legislația specifică”, motivează SGG cererea pentru acele terenuri.

„În momentul de faţă, acest spațiu identificat ca pe viitor să fie destinat primirilor oficiale, are funcționalitatea de parcare și cale de rulare cu sens unic spre ieşirea din curtea Palatului Parlamentului către strada Izvor, nr. 2-4. În vederea atribuirii funcţionalității de spațiu pentru primiri oficiale este necesară implementarea unor bariere și sisteme LPR (License Plate Recognition) conectate cu sistemul de securitate și control acces deja existent la nivelul Corpului B3”, se mai arată în documentul SGG.

Va fi amenajată și parcare specială pentru oamenii de la Guvern.

„Un alt aspect privind amenajarea infrastructurii exterioare se referă la amenajarea spațiilor necesare acomodării necesarului R.A.Α.Ρ.P.S. D.B.N. pentru desfăşurarea activităților contractate pentru Aparatul de lucru al Guvernului, zonă de parcare a autoturismelor, zonă de amplasare a dispeceratului, zonă de așteptare a personalului angajat să desfăşoare activități transport persoane și de asemenea cu respectarea prevederilor legislative privind accesul, siguranța și pază”, se mai precizează în document.

INTERVIURILE HotNews.ro