Sari direct la conținut

Hamas îl acuză pe Netanyahu că „obstrucționează” acordul de încetare a focului în Gaza

HotNews.ro
Hamas îl acuză pe Netanyahu că „obstrucționează” acordul de încetare a focului în Gaza
Ruinele școlii bombardate de armata israeliană Foto: Hadi Daoud apaimages / imago stock&people / Profimedia

Organizaţia palestiniană Hamas l-a acuzat duminică pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că „obstrucționează” un acord pentru un armistițiu în Gaza după ultima rundă de negocieri de la Doha, relatează AFP.

Declarația Hamas a venit la doar câteva ore după ce secretarul de stat american Anthony Blinken a sosit în Israel pentru obținerea unui acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor din Gaza, diminuând speranța unui pas înainte în negocieri, notează Reuters.

Hamas a primit noua propunere de la mediatori, Qatar, Egipt și Statele Unite, în urma unei runde de două zile de discuții la Doha.

„Îl considerăm pe Benjamin Netanyahu pe deplin responsabil pentru eșecul eforturilor mediatorilor, pentru obstrucționarea unui acord și pentru viețile ostaticilor, care se află în același pericol ca și poporul nostru”, cu continuarea bombardamentelor din Fâșia Gaza, a spus mișcarea islamistă palestiniană într-o declarație.

Hama consideră că încetarea războiului și retragerea forțelor israeliene din Gaza, inclusiv de la granița cu Egipt, sunt condiții de bază pentru orice acord.

Statele Unite au prezentat vineri o nouă propunere de compromis, după două zile de discuții la Doha între mediatorii americani, qatarezi și egipteni cu Israelul.

Noua propunere „răspunde condițiilor stabilite de Netanyahu, în special refuzului său de a înceta focul permanent și a retragerii totale din Fâșia Gaza”, potrivit Hamas.

De asemenea, premierul israelian „a stabilit noi condiții în dosarul schimbului de prizonieri și a dat înapoi în alte puncte, împiedicând astfel finalizarea acordului”, se mai arată în comunicat.

Netanyahu denunţase anterior „refuzul încăpăţânat” al mişcării islamiste de a încheia un acord pentru un armistiţiu, cerând „direcționarea presiunii asupra Hamas” și „nu către guvernul israelian” în ajunul unei întâlniri cu secretarul american Antony Blinken, care a sosit la Tel Aviv duminică seara pentru a face eforturi pentru un acord.

Hamas a reiterat în declarație „angajamentul său față de ceea ce a fost convenit la 2 iulie, pe baza declarației lui (Joe) Biden și a rezoluției Consiliului de Securitate”, cerând mediatorilor „să-și asume responsabilitățile și să forțeze ocupația să pună în aplicare ceea ce a fost convenit”.

Planul președintelui SUA prevede într-o primă fază un armistițiu de șase săptămâni însoțit de o retragere israeliană din zonele dens populate din Gaza și eliberarea ostaticilor răpiți pe 7 octombrie, iar în a doua fază, o retragere totală a Israelului din Gaza.

INTERVIURILE HotNews.ro