Sari direct la conținut

Haos în sănătate, după ce sistemul informatic a picat de zile întregi: CNAS anunță că serviciile pot fi acordate fără validarea cardului, dar medicii spun că nu pot ști dacă pacienții sunt sau nu asigurați

HotNews.ro
Card de sănătate Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Card de sănătate Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Platforma informatică a asigurărilor de sănătate este nefuncțională de zile întregi, iar pacienții sunt nevoiți să aștepte cu orele pe holurile cabinetelor. În timp ce Casa de Asigurări de Sănătate spune că pacienții asigurați pot beneficia de servicii și în aceste condiții și recomandă acordarea serviciilor în regim off-line, fără validarea cardului de sănătate, medicii se plâng că nu au cum să stabilească dacă pacienții sunt sau nu asigurați.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a transmis că persoanele asigurate beneficiază de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale de care au nevoie, în regim off-line, fără semnarea cu cardul național de asigurări de sănătate, pe perioada de indisponibilitate a PIAS (Platforma informatică a asigurărilor de sănătate).

„Potrivit dispozițiilor legale, în situaţia producerii unor întreruperi în funcţionarea PIAS, constatate şi comunicate de CNAS prin publicare pe site-ul propriu, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line. În data de 7 februarie 2025 pe site-ul www.cnas.ro a fost publicat un anunț privind transmiterea în PIAS de către furnizorii de servicii medicale/medicamente/materiale sanitare specifice/dispozitive medicale a activității efectuate în regim off-line pe perioada indisponibilității platformei informatice, precum și a celei care ar fi trebuit raportată în perioada respectivă”, arată Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Medicii se plâng că nu pot stabili calitatea de asigurați a pacienților

Medicii se plâng, însă, că nu pot stabili calitatea de asigurat a pacienților, în lipsa posibilității de a valida cardurile de sănătate și serviciile în sistemul informatic.

Echipa CNAS spune, în schimb, că derulează „în mod susținut activități specifice pentru remedierea disfuncționalităților” și că „își cere scuze pentru inconveniente atât asiguraților, cât și furnizorilor de servicii medicale”.

Protest al medicilor de familie din Timiş

Medicii de familie din judeţul Timiş au anunţat că vineri, în data de 14 februarie, nu se vor face consultaţii pentru afecţiunile care nu reprezintă o urgenţă, potrivit News.ro.

Ei spun că pacienţii sunt obligaţi să aştepte ore întregi pe holurile cabinetelor medicale, deoarece sistemul informatic al Casei Naionale de Asigurări de Sănătate nu este funcţional.

„Nici până la această dată nu s-au remediat problemele de funcţionare ale Platformei informatice din asigurările de sănătate, în consecinţă, vineri, 14 februarie 2025, nu se fac consultaţii pentru afecţiunile care nu reprezintă o urgenţă”, a transmis joi Patronatul Medicilor de Familie din judeţul Timiş, într-un comunicat de presă.

„Disfuncţionalităţile grave ale Sistemului Unic Integrat (SIUI) cauzează prejudicii atât pacienţilor, cât şi furnizorilor de servicii din asistenţa medicală primară. Din cauza acestor probleme, pacienţii noştri sunt nevoiţi să aştepte ore întregi pe holurile cabinetelor, în contextul epidemiologic actual, sănătatea şi aşa precară a acestora fiind pusă în pericol. Deşi noi, medicii de familie, nu avem nicio culpă în ceea ce priveşte lipsa de funcţionalitate a SIUI, suportăm consecinţele, fiind puşi în imposibilitate de a acorda servicii medicale către pacienţi”, se mai precizează în comunicat.

Medicii de familie mai spun că nu pot finaliza raportările pentru activitatea desfăşurată în luna ianuarie 2025 şi nu pot stabili calitatea de asigurat a pacienţilor la momentul prezentării acestora la cabinete.

„Această stare de fapt afectează grav activitatea medicilor de familie şi îi supun presiunii de a refuza acordarea serviciilor medicale pacienţilor care au nevoie urgent de aceste servicii. În toată ţara, medicii de familie nu pot emite prescripţii medicale întrucât acestora nu li se pot descărca seriile, iar pacienţii sunt privaţi de servicii de asistenţă medicală la care au dreptul. Răbdarea pacienţilor şi a medicilor de familie a ajuns la limită, întrucât situaţia aceasta se repetă în fiecare lună în perioada raportărilor şi singurii care plătesc sunt pacienţii şi medicii de familie”, mai spun ei.

Medicii din policlinici: „Problemele tehnice majore afectează accesul pacienților la servicii esențiale”

Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator a cerut, miercuri, într-o scrisoare adresată președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, remedierea „de urgență a problemelor tehnice majore ale Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), care împiedică desfășurarea normală a activității medicale și afectează accesul pacienților la servicii esențiale”.

„În ultimele zile, numeroși furnizori de servicii medicale au semnalat imposibilitatea validării consultațiilor, eliberării rețetelor și efectuării investigațiilor, ceea ce generează blocaje critice în sistemul de sănătate. În aceste condiții, există riscul real ca serviciile medicale deja prestate să nu fie recunoscute și achitate, fapt ce pune în pericol funcționarea unităților medicale”, au arătat medicii din ambulator, în scrisoarea trimisă președintelui CNAS, Valeria Herdea.

Potrivit medicilor, aceste disfuncționalități „afectează obligațiile fiscale ale medicilor, întrucât facturile trebuie transmise către ANAF în termen de cinci zile, conform legislației în vigoare”.

Medicii susțin și că „lipsa unei soluții rapide și eficiente îi obligă pe profesioniștii din sănătate să caute ferestre orare nocturne în care sistemul să funcționeze”, o situație pe care o descriu drept „inacceptabilă și total ineficientă”.

INTERVIURILE HotNews.ro