Sari direct la conținut

Harry Potter: 350 de milioane de carti vandute in intreaga lume, din 1997

HotNews.ro

Un numar de aproximativ 350 de milioane de carti din seria Harry Potter au fost vandute in intreaga lume de la publicarea primului volum, in 1997, informeaza AFP, citandu-l pe agentul literar al autoarei engleze, Christopher Little.

Ultimele cifre comunicate la jumatatea lunii iunie de reprezentantii autoarei J.K. Rowling indicau un numar de 325 de milioane de exemplare vandute din primul volum de aventuri ale ucenicului-vrajitor.

Cel de-al saptelea volum, „Harry Potter and the Deathly Hallows”, a fost publicat pe 21 iulie, simultan in toata lumea. J.K. Rowling a declarat in mai multe randuri ca volumul va incheia aceasta saga care s-a bucurat de un succes uluitor in intreaga lume.

In primele 24 de ore de la lansare, „Harry Potter and the Deathly Hallows” a batut toate recordurile de vanzari in Statele Unite (8,3 milioane de exemplare), in Marea Britanie, (2,65 milioane) si in Germania (400.000), ceea ce inseamna 11,3 milioane de exemplare in doar trei tari.

La acestea se adaoga cele 570.000 de exemplare vandute inca din prima zi pe piata australiana (cu 64% mai mult decat din volumul precedent), in India, 170.000 de exemplare in 12 ore si circa un milion in prima saptamana, in Canada.

Agentul literar al scriitoarei britance nu a comunicat, insa, o situatie a vanzarilor mondiale pentru fiecare volum aparut. Ceea ce se stie e ca volumul al saselea, aparut in iulie 2005, s-a vandut pana acum in circa 65 de milioane de exemplare.

Gratie lui Harry Potter, scriitoarea J.K. Rowling a devenit mai bogata decat regina Elizabeth, cu o avere estimata, la sfarsitul lui iunie, la 545 milioane de lire sterline (807 milioane de euro).

Ultimul volum din seria Harry Potter va fi publicat in limba franceza pe 26 octombrie, informeaza AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro