Sari direct la conținut

Harta atacurilor rusești de luni asupra Ucrainei. Valeri Zalujnîi: Intensitatea atacurilor simultane a demonstrat devotamentul ucrainenilor

HotNews.ro
harta atacurilor rusesti asupra Ucrainei pe 10 octombrie, Foto: Valeri Zalujnii / Facebook
harta atacurilor rusesti asupra Ucrainei pe 10 octombrie, Foto: Valeri Zalujnii / Facebook

Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a publicat luni seară o hartă a atacurilor rusești care au avut loc dimineață pe teritoriul Ucrainei, subliniind că forțele ucrainene au fost nevoite să respingă atacurile cu arme din epoca sovietică, care sunt și așa insuficiente, relatează Ukrainska Pravda.

Rachete rusești au lovit luni dimineață intersecții, parcuri și locuri turistice din capitală, însă explozii au avut loc și la Liov, Ternopil și Jîtomîr în vestul Ucrainei, Dnipro și Kremenciuk în centru, Zaporojie și Harkov.

„Activele de apărare aeriană ale Forțelor Aeriene, Forțele Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei și unitățile noastre de apărare aeriană au distrus majoritatea rachetelor și proiectilelor letale. Cu o asemenea intensitate de atacuri simultane din toate direcțiile, ei au demonstrat profesionalism și devotament față de cauza lor. Trebuie să respingem aceste atacuri folosind arme din epoca sovietică pe care le deținem în cantitate insuficientă. Securitatea Ucrainei și a întregii Europe – în mâinile pricepute ale războinicilor noștri.

Rusia a folosit în atacul de luni dimineață rachetele de croazieră Kh-101, Kh-555 lansate de bombardiere strategice din regiunea Caspică și, de asemenea, rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră, rachete Iskander, rachete sol-aer S-300 și rachete Tornado, potrivit purtătorului de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene.

Ministerul ucrainean al apărării a declarat seara că Rusia a lansat cel puțin 84 de rachete și atacuri aeriene, iar apărarea antiaeriană a Ucrainei a distrus 43 de rachete de croazieră și 13 drone. Ministerul rus al apărării a declarat că și-a atins toate țintele vizate.

Oficialii ucraineni au declarat că cel puțin 14 persoane au fost ucise și alte aproape 100 au fost rănite, iar Ucraina a suspendat exporturile de energie electrică către Europa, în timp ce aceasta încerca să pună capăt penelor de curent în toată țara.

„Din păcate, am confirmat moartea a 14 persoane; alte 97 de persoane au suferit răni”, a spus ministrul ucrainean al Afacerilor Interne, Denis Monastirski.

Mii de locuitori au alergat la adăposturi antiaeriene, în timp ce sirenele au răsunat pe tot parcursul zilei.

Rusia ar fi plănuit bombardarea Ucrainei la începutul lunii octombrie

Președintele Vladimir Putin a declarat că a ordonat lovituri „masive” la distanță lungă după un atac asupra podului care leagă Rusia de peninsula Crimeea anexată și a amenințat cu mai multe lovituri în viitor dacă Ucraina va atinge teritoriul Rusiei.

„A lăsa astfel de acte fără un răspuns este pur și simplu imposibil”, a spus el.

Informațiile militare ucrainene au declarat că atacurile rusești au fost ordonate la începutul lunii octombrie.

„Potrivit serviciilor de informații militare ale Ucrainei, forțele de ocupație rusești au primit instrucțiuni de la Kremlin pentru a pregăti lovituri masive cu rachete asupra infrastructurii civile din Ucraina pe 2 și 3 octombrie”, a anunțat serviciul de informații al ministerului ucrainean al apărării.

„Unitățile militare ale aviației strategice și cu rază lungă de acțiune au primit ordinul de a se pregăti pentru sarcina de atacuri masive cu rachete. Infrastructura civilă critică și zonele centrale ale orașelor ucrainene dens populate au fost identificate ca ținte.”

Președintele Volodimir Zelenski a spus că atacurile au fost programate în mod deliberat să ucidă oameni și să distrugă rețeaua electrică a Ucrainei. Premierul său a spus că 11 obiective majore de infrastructură au fost atinse în opt regiuni, lăsând părți ale țării fără electricitate, apă sau căldură.

„Ei încearcă să ne distrugă și să ne ștergă de pe fața pământului”, a spus Zelenski.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a spus luni pentru CNN că Uniunea Europeană „ar trebui și ar putea face mai mult” pentru a ajuta Ucraina prin furnizarea de mai multe echipamente militare în lumina recentei escaladări din partea Rusiei.

„Ceea ce am văzut astăzi arată că Rusia va continua să escaladeze în continuare… Cum vom răspunde? Dacă răspunsul nostru nu este proporțional cu escaladarea, atunci vom continua să îl vedem cum ucide mai mulți oameni”, a spus Metsola la CNN.

Sancțiunile UE „în mod clar nu sunt suficiente”, a spus ea, cerând statelor membre să se unească și să furnizeze mai multe arme, în special tancuri, pe care le-au cerut ucrainenii.

„Ucraina le cere, iar Uniunea Europeană are posibilitatea de a coordona ceea ce dă Ucrainei. Știu că înalții reprezentanți lucrează foarte mult la asta. Știu că din punct de vedere militar putem face mai mult”, a spus Metsola.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro