Sari direct la conținut

HARTĂ Cod Roșu de caniculă în București și în sud-estul țării: Temperaturi de 42 de grade / Avertizare meteo pentru toată țara / Ploi și vijelii în vestul și nord-vestul țării

HotNews.ro
Canicula si temperaturi ridicate in Romania, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Canicula si temperaturi ridicate in Romania, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cod roșu de caniculă a fost anunțat de către meteorologi pentru capitala București și alte opt județe din sudul și sud-estul țării pentru zilele de marți și miercuri. Meteorologii avertizează că temperaturile pot ajunge la 42 de grade. De asemenea, pentru zece județe din vestul, nord-vestul şi centrul ţării a fost emisă avertizare cod galben de ploi torențiale și vijelii, până marţi dimineaţă, iar de miercuri seară ploile se extind în sudul și estul țării.

Cod Roșu de caniculă pentru marți, 25 iulie 2023

Agenția Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod Roșu de caniculă, valabilă marți, în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și în municipiul București. Se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40-42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Tot marți este valabil și un Cod Portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat, în sudul Crișanei, Banat, Oltenia, Muntenia, în jumătatea sudică a Moldovei și în vestul Dobrogei. Cod Galben în restul țării.

Cod Roșu de caniculă pentru miercuri, 25 iulie 2023

ANM a emis pentru ziua de miercuri o avertizare Cod Roșu de caniculă pentru județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și municipiul București.

Vor fi temperaturi maxime extreme de 40-42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Pentru restul țării meteorologii au emis și un Cod Portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat, în sudul Olteniei, nordul Munteniei, nord-vestul Dobrogei și în centrul și sud-vestul Moldovei.

Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37-39 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cod galben de ploi și vijelii pentru zece județe

De asemenea, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de ploi și vijelii pentru zece judeţe din vestul, nord-vestul şi centrul ţării, până marţi dimineaţă.

Astfel, în intervalul 24 iulie, ora 22:00 – 25 iulie, ora 10:00, în judeţele Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Hunedoara şi Alba vor fi perioade cu frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55 – 70 km/h şi izolat peste 80 km/h), vijelii, averse ce vor avea şi caracter torenţial (în intervale foarte scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20 – 25 litri/mp şi izolat peste 30 – 40 litri/mp) şi grindină.

Potrivit meteorologilor, instabilitatea atmosferică va fi pronunţată începând cu a doua parte a zilei de marţi (25 iulie) în vestul, nordul, centrul şi nord-estul teritoriului, iar miercuri seara şi în noaptea de miercuri spre joi (26/27 iulie) în special în sud şi est.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro