Herman Van Rompuy anunta ca UE va semna Acordul de asociere cu Republica Moldova pe 27 iunie. Nicolae Timofti: Chisinaul intentioneaza sa semneze Acordul, in pofida presiunilor

Presedintele moldovean Nicole Timofti sustine ca Republica Moldova isi va exercita „dreptul suveran” si va semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeana, in pofida presiunilor externe politice si economice, scrie Associated Press, potrivit Washington Post.
Nicolae Timofti nu a adus in discutie marti numele Rusiei, insa Moscova este cea care se opune apropierii Republicii Moldova de blocul european. Chisinaul spera sa semneze anul acesta acordul. Presedintele moldovean s-a intalnit luni cu adjunctul secretarului general al NATO Alexander Vershbow, care a oferit asistenta Aliantei pentru consolidarea securitatii Republicii Moldova.
Relatiile dintre Republica Moldova si Rusia, afectate de criza ucraineana si apropierea de UE, s-au tensionat si mai mult dupa ce avionul vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care a fost vineri in Transnistria cu ocazia ceremoniilor pentru Ziua Victoriei din 1945 asupra Germaniei naziste, a trebuit sa se intoarca la Chisinau pentru ca tarile europene au refuzat sa ii permita accesul in spatiul lor aerian, in baza sanctiunilor impuse de UE.
UPDATE Mediafax informeaza, citand Europa Libera, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anuntat marti, la Chisinau, ca Uniunea Europeana va semna Acordul de asociere cu Republica Moldova pe 27 iunie.
Presedintele Consiliului European i-a transmis premierului Iurie Leanca invitatia de a semna Acordul de Asociere, inclusiv Acordul de Liber Schimb, in cadrul unui summit extraordinar UE-R.Moldova care va avea loc la 27 iunie la Bruxelles, in prezenta liderilor din cele 28 de state membre.
„Vom face acest lucru impreuna cu ceilalti sefi de state si guverne ale UE. Invit fiecare moldovean sa arunce o privire treaza si bine gandita la prevederile Acordului de Asociere. Acordul nu va va schimba identitatea, dar va oferi noi oportunitati de dezvoltare”, a declarat Herman Van Rompuy, citat de Jurnal de Chisinau.
Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere in noiembrie anul trecut, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.
Dupa semnare, Acordul urmeaza sa fie ratificat de Parlamentele din statele membre si de Parlamentul European.
Herman Van Rompuy se afla marti in Republica Moldova, unde s-a intalnit cu presedintele Nicolae Timofti si cu premierul Iurie Leanca.
O delegatie a Guvernului R. Moldova se va afla joi la Bruxelles, pentru discutii cu reprezentanti ai Comisiei Europene privind ultimele pregatiri in vederea semnarii Acordului de Asociere.
De la Chisinau, presedintele Consiliului European este asteptat in Ucraina si Georgia.
Presedintele Nicolae Timofti a declarat anterior ca Republica Moldova isi va exercita „dreptul suveran” de semnare a Acordului de asociere cu Uniunea Europeana in pofida presiunilor externe de natura politica si economica.
Nicolae Timofti nu a mentionat Rusia, dar Moscova se opune semnarii Acordului de asociere intre Republica Moldova si Uniunea Europeana. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a avertizat vineri, la Tiraspol, ca semnarea unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeana ar putea avea consecinte foarte grave asupra Republicii Moldova, subliniind ca Transnistria este „sub patronajul Rusiei” si ca nu i se va „permite nimanui sa o supere”.