Sari direct la conținut

Hezbollah anunţă că „a lovit pentru prima dată” cu zeci de rachete Katiuşa nordul Israelului

HotNews.ro
Sistemul Iron Dome interceptează rachete, Foto: Ayal Margolin/JINI / Xinhua News / Profimedia
Sistemul Iron Dome interceptează rachete, Foto: Ayal Margolin/JINI / Xinhua News / Profimedia

Mişcarea şiită libaneză proiraniană Hezbollah a anunţat duminică dimineaţă că a lansat pentru prima oară zeci de rachete Katiuşa asupra regiunii Beit Hillel din nordul Israelului, informează dpa.

Într-un comunicat, gruparea a transmis că, „drept răspuns la atacurile duşmanului israelian asupra satelor din sud şi a adăposturilor, în special atacurile care au vizat satele Kafr Kila şi Deir Saryan şi rănirea civililor, Rezistenţa Islamică (Hezbollah) a lovit Beit Hillel pentru prima dată cu zeci de rachete Katiuşa”, scrie Agerpres.

Potrivit presei israeliene, multe dintre rachete au fost interceptate de sistemul de scut antirachetă Domul de Fier al ţării.

Surse de securitate libaneze din sudul Libanului au declarat că aproximativ 50 de rachete au fost lansate în nordul Israelului dinspre Liban.

Situaţia de la frontiera israeliano-libaneză s-a înrăutăţit semnificativ recent, notează dpa.

După asasinarea comandantului militar al Hezbollah, Fuad Shukr, şi a şefului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, la începutul acestei săptămâni, liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a jurat răzbunare.

De la izbucnirea războiului din Gaza, în octombrie anul trecut, au avut loc atacuri zilnice între Hezbollah şi armata israeliană, soldate cu decese de ambele părţi.

La rândul său, armata israeliană a transmis într-un comunicat de presă citat de EFE că a detectat la primele ore ale zilei de duminică lansarea a 30 de rachete din Liban, care au fost interceptate în mare parte de sistemele de apărare aeriană, în timp ce una dintre ele a căzut în zona Beit Hillel, în nordul ţării, şi multe altele în zone deschise, fără a se înregistra victime.

„La scurt timp după aceea, Forţele Aeriene au atacat punctul de lansare al Hezbollah din care s-au tras proiectilele”, potrivit comunicatului citat.

În acest scop, forţele armate israeliene au bombardat un punct din apropierea oraşului libanez Marjayoun, la aproximativ 8 kilometri de graniţă.

În plus, Israelul a lansat un atac de artilerie împotriva zonei Odaiseh, tot foarte aproape de graniţă, pentru a „elimina ameninţările”, fără a oferi mai multe detalii în acest sens.

Lansarea acestui baraj de proiectile de către miliţia proiraniană are loc la scurt timp după ce armata israeliană a anunţat moartea unui membru al Hezbollah, Nazih Abed Ali, în zona Bazuriya, din sudul Libanului, pe care l-a identificat ca fiind „un terorist important al frontului sudic” al grupării şiite libaneze.

Israelul a afirmat că eliminarea acestuia „reprezintă o lovitură grea” pentru capacităţile frontului sudic al Hezbollah.

INTERVIURILE HotNews.ro