Hidroelectrica a câștigat în acest an mai bine decât a prognozat / Piața de echilibrare, cu prețuri uriașe, a fost o sursă bună de venit
Producătorul de energie Hidroelectrica a înregistrat, pe primele șase luni ale anului, un profit mult mai mic decât anul trecut, când încă se resimțea criza energetică, însă peste nivelul bugetat, potrivit raportului companiei pe primul semestru al anului, publicat marți seara. Raportul arată că Hidroelectrica a obținut venituri mai mici din energia vândută pe bursă și din furnizare, însă a câștigat foarte bine pe piața de echilibrare, unde prețurile au atins, anul acesta, niveluri record.
Profitul net a scăzut cu 32%, la 2.69 miliarde lei, potrivit raportului Hidroelectrica. „Rezultatele obținute în S1 2024 reflectă așteptările stabilite în Bugetul aprobat pentru 2024,
situându-se ușor peste acestea, cu o tendință ascendentă înregistrată în ultima parte a trimestrului II”, se precizează în raport.
Documentul mai arată că a fost bugetat un profit înainte de impozitare de 3,03 miliarde de lei pe primul semestru, obținându-se 3,18 miliarde lei, cu 5% mai mult.
Cât a câștigat Hidroelectrica din echilibrare
Rezultatele Hidroelectrica au fost influențate de scăderea producției de energie electrică, a cantității de energie electrică vândută, cât și de diminuarea prețurilor de vânzare a
energiei electrice, conducând implicit la o scădere a veniturilor din vânzarea de energie, se arată în raport.
Această perioadă de ajustare a pieței la noile condiții și reglementări s-a suprapus peste un interval secetos, condițiile hidrologice limitând capacitatea de producție a
companiei.
Astfel, veniturile înregistrate pe piețele angro au scăzut cu 38% față de aceeași perioadă din 2023. Aceasta în condițiile în care prețul spot de pe Piața Zilei Următoare a scăzut în
perioada ianuarie-iunie 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023 cu aproximativ 30%.
În schimb, veniturile din Echilibrare au crescut cu 123%, la 450 milioane lei înregistrate în semestrul I 2024, de la 202 milioane lei înregistrate în prima jumătate a anului 2023.
A crescut și cantitatea furnizată pieței de echilibrare la 285 GWh de la 151 GWh, dar și prețul mediu, la 1.580 lei / MWh de la 1.336 lei / MWh. Pentru comparație, pe piața centralizată energia este tranzacționată sub 400 lei / MWh.
Pe această piață de echilibrare, energia s-a tranzacționat în urmă cu o lună la nivelul record decu 16.000 lei/MWh (3.200 euro / MWh).
Cum câștigă firmele de pe piața de echilibrare? Când este deconectată brusc o unitate nucleară și când se produc dezechilibre mari în furnizarea de energie, intervin firmele care se ocupă cu echilibrarea pieței.
Pe această piață tranzacționează Transelectrica, câțiva producători, precum Hidroelectrica, OMV Petrom, CE Oltenia, unele firme de furnizare, precum Nova Power & Gas dar și firme cu capacități de stocare, precum Megalodon Storage.