Sari direct la conținut

Guvernul vrea să crească impozitul pe dividende la 10% și să elimine facilitățile din construcții / Ministerul Finanțelor spune că nu reprezintă planurile actuale ale Executivului

HotNews.ro
Marcel Ciolacu face declarații de presă la Guvern , Foto: Inquam Photos / George Calin
Marcel Ciolacu face declarații de presă la Guvern , Foto: Inquam Photos / George Calin

Guvernul are în vedere majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, potrivit Profit.ro. De asemenea, ia în calcul și eliminarea facilităților din domeniul construcțiilor.

Conform sursei citate, măsurile au fost deja introduse într-un document oficial redactat la nivelul Guvernului care prevede:

– Eliminarea stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcţiilor;

– Creşterea cotei de impozitare a dividendelor la 10%, corelat cu impozitarea majorităţii celorlalte forme de venit din capital;

– Creşterea în continuare a deducerilor personale de bază (dorindu-se a se întâmpla asta în anii următori pentru asigurări private de sănătate și învățământ).

Angajații din construcții sunt acum scutiți de impozit pe venit pentru salariile între 4.582 – 10.000 lei brut. De asemenea, contribuția la pilonul II de pensii este opțională.

Menționăm că în acest moment sunt și alte categorii de angajați care au facilități similare celor din construcții: cei din agricultură și industria alimentară unde se aplică pentru salariile între 3.436 – 10.000 lei brut.

Referitor la deduceri, premierul Marcel Ciolacu declara recent că părinții copiilor care merg la meditații vor putea folosi chitanțele cerute de la profesori pentru a primi o reducere a impozitelor.

„În funcţie de venit, pentru cei care câştigă mai puţin şi pentru clasa medie vor fi deduceri din impozit pentru meditaţii. În momentul în care treci în calculator chitanţa de la meditaţie, ţi se deduce din impozit. Normal că acest impozit dumneavoastră îl calculaţi lunar, el se calculează anual şi atunci veţi vedea că se strânge o sumă consistentă”, a precizat Marcel Ciolacu.

Nu este clar ce vrea să facă PSD-PNL în acest sens. Experții în fiscalitate nu înțeleg declarația premierului din perspectiva actualului Cod fiscal. S-ar putea face asta dacă se va introduce impozitare progresivă.

În acest moment, avem în Codul fiscal un plafon de 33% din salariu (la care nu se plătesc CAS, CASS și impozit pe venit) din care firmele pot oferi diverse facilități angajaților, de exemplu prime de asigurare de sănătate și servicii medicale sub formă de abonament în limită de 400 euro de angajat/an, contravaloarea abonamentului la sala de fitness limitată la 100 euro/an (a scăzut de la 1 ianuarie 2024), mese de prânz și altele.

Ministerul Finanțelor neagă informația

Ministerul Finanțelor a venit cu un punct de vedere în care neagă informația Profit.ro.

„Referitor la informațiile apãrute în spațiul public cu privire la intenția Guvernului de a majora taxe și impozite, precum și de a elimina anumite facilitãți fiscale, Ministerul Finanțelor precizeazã cã informațiile prezentate provin dintr-un document vechi de lucru și nu reprezintã planurile actuale ale Guvernului.

În acest moment, Ministerul Finanțelor se aflã în dialog cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru a identifica cele mai bune soluții care sã ducã la dezvoltarea economicã, precum și la alinierea la principiile economice asumate ca membru al UE, fãrã însã a fi stabilite un set de mãsuri care sã facã obiectul unei reforme fiscale.

De asemenea, precizãm faptul cã orice schimbare fiscalã semnificativã va fi anunțatã oficial și va face obiectul unor dezbateri publice cu mediul de afaceri și societatea civilã înainte de a fi adoptatã în Guvern”, spune MF.

INTERVIURILE HotNews.ro