Sari direct la conținut

Înarmarea Poloniei continuă în ritm accelerat. Achiziție de sute de rachete aer-aer

HotNews.ro
Înarmarea Poloniei continuă în ritm accelerat. Achiziție de sute de rachete aer-aer
Polonia cumpără rachete AMRAAM pentru avioanele sale Foto: Thomas Bartilla / imago stock&people / Profimedia

Polonia a semnat un acord cu SUA în vederea achiziţiei a câteva sute de rachete aer-aer AIM-120C AMRAAM, a anunţat vineri agenţia naţională pentru armament (AR), transmite AFP, preluată de Agerpres. Valoarea contractului este de 855 de milioane de dolari.

Livrarea rachetelor, al căror număr nu a fost comunicat exact, va fi realizată în perioada 2029-2033, iar acestea vor fi folosite de avioane de luptă ale forţelor aeriene, conform aceleiaşi surse.

Polonia, care dispune în prezent de avioane multirol americane F-16, va consacra în acest an peste 4% din PIB apărării, adică circa 33 de miliarde de dolari şi dublu faţă de target-ul stabilit de NATO, mai ales în cadrul eforturilor de modernizare a armatei accelerate de invazia rusă din Ucraina.

Potrivit media, Varşovia şi Washington ar urma să semneze marţi un acord definitiv privind achiziţia a 96 de elicoptere de luptă americane AH-64E Apache, cu o valoare estimată la peste 9 miliarde de euro.

Guvernul polonez a demarat numeroase achiziții de echipament militar, mai ales după invazia rusă în Ucraina. Concomitent, Polonia vrea să mărească numărul de angajați ai armatei de la 190.000, în momentul de față, la 300.000 în următorii ani.

Printre comenzile majore ale Poloniei se numără 1.000 de tancuri K2, de producție sud-coreeană. După livrarea tuturor vehiculelor , armata poloneză va deține cel mai mare număr de tancuri din Europa Occidentală.

INTERVIURILE HotNews.ro