Sari direct la conținut

Incendiile din Grecia: „Situația se îmbunătățește”, anunță pompierii

HotNews.ro
Pompieri în acțiune la sol și din aer lângă Volos, Foto: Tatiana Bolari / AFP / Profimedia
Pompieri în acțiune la sol și din aer lângă Volos, Foto: Tatiana Bolari / AFP / Profimedia

„Situația se îmbunătățește” pe frontul incendiilor de pădure care ard de mai bine de o săptămână pe insulele turistice grecești Rodos, Corfu și Evia, precum și în centrul țării, au anunțat vineri pompierii, care au precizat însă că rămân „vigilenți”, transmite AFP.

„Pentru moment, nu există focare active, perspectiva se îmbunătățește, dar rămânem mobilizați pentru a lichida incendiile în curs”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a biroului de presă al pompierilor.

Incendiul care a izbucnit miercuri în apropiere de Volos, în centrul-estul Greciei, s-a extins joi la o cazarmă a forțelor aeriene din Nea Anghialos, la aproximativ douăzeci de kilometri de Volos, provocând explozii succesive într-un depozit de muniții.

Peste 130 de persoane au trebuit să fie evacuate joi seara cu barca din portul din apropiere Nea Anghialos, potrivit pazei de coastă.

Incendiul din cazarmă este în prezent izolat, iar locuitorii din Nea Aghialos au început să se întoarcă la casele lor pentru a evalua pagubele suferite de locuințele și magazinele lor, ale căror geamuri s-au spart în unele cazuri din cauza forței exploziilor, potrivit presei locale.

În Rodos, în Marea Egee (sud-est), pompierii sprijiniți de avioane de stingere cu apă încearcă în continuare să limiteze incendiul, care arde de peste o săptămână în sudul și estul insulei.

În nordul insulei Corfu, în Marea Ionică (nord-vest), au avut loc de asemenea evacuări la începutul săptămânii, după ce un incendiu violent a izbucnit la sfârșitul săptămânii trecute, în timp ce țara suferea de câteva zile de caniculă.

Printre țările mediteraneene care se confruntă cu valuri de căldură și incendii, Grecia este cuprinsă de un val de căldură care a durat mai mult de zece zile, cel mai lung înregistrat pe parcursul unei luni iulie în Grecia în ultimele decenii, potrivit experților.

Incendiile au făcut până acum patru victime, iar aproape 50.000 de hectare de pădure și vegetație au fost cuprinse de flăcări, potrivit estimărilor Observatorului din Atena.

Mercurul, care a urcat până la 45°C la sfârșitul săptămânii trecute, cu vârfuri locale de 46°C, a început să scadă începând de joi, iar vineri temperaturile nu ar trebui să depășească 37°C, potrivit serviciului național de meteorologie EMY, care prognozează totuși vânturi puternice de până la 60 km/h.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro