Sari direct la conținut

Îngrijorări pe piața gazelor în urma luptelor din Rusia / Prețurile au crescut la cel mai mare nivel din acest an

HotNews.ro
Conducte de gaze, Foto: AGERPRES
Conducte de gaze, Foto: AGERPRES

Prețurile gazelor de pe bursele europene au crescut, în ultimele două zile, la cel mai ridicat nivel din acest an, din cauza temerilor că ar putea fi oprit tranzitul prin Ucraina. Motivul acestor creșteri sunt îngrijorările legate de faptul că luptele din Rusia ar putea duce la oprirea tranzitului gazelor prin Ucraina. Chiar dacă în ultimii doi ani, au scăzut masiv importurile de gaze rusești, încă există țări europene dependente de acestea.

Pe bursa de la Amsterdam, TTF, relevantă pentru piața europeană, gazele se tranzacționează cu 39-40 euro/ MWh, față de 34 euro/ MWh la începutul săptămânii. Piața spot din România reacționează mai lent, prețul crescând la 33 euro / MWh de la 31 euro/ MWh.

Rusia a susținut miercuri că armata ucraineană a continuat să desfășoare atacuri în regiunea de frontieră Kursk. Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că a doborât drone lansate de Kiev, după o „incursiune” a trupelor ucrainene, care au efectuat un asalt blindat.

În regiunea Kursk din Rusia se află un punct cheie pentru furnizarea de gaze. Stația de gaze Sudzha de lângă graniță este ultima pe ruta de conducte prin care sunt transportate gaze către Europa prin Ucraina.

Gazprom a declarat că tranzitul prin punctul Sudzha s-a ridicat joi la 37,3 milioane de metri cubi față de 42 de milioane de metri cubi în mod obișnuit.

Oprirea aprovizionării cu gaze rusești ar fi un șoc pentru Austria

Acordul de tranzit dintre Ucraina și Rusia ar urma să expire la finalul acestui an. O oprire bruscă mai devreme a fluxurilor ar fi un șoc pentru state dependente precum Slovacia și Austria, scrie Bloomberg.

Luptele intense în apropierea orașului rusesc Sudzha, unde gazul rusesc curge spre Ucraina, au stârnit îngrijorări cu privire la oprirea bruscă a fluxurilor de tranzit înainte de expirarea acordului, scrie și Reuters.

Majoritatea țărilor UE și-au redus dependența de gazul rusesc în urma invaziei Ucrainei. Însă, Austria primește în continuare cea mai mare parte a gazelor sale prin Ucraina, în timp ce altele și-au diversificat sursele și au luat măsuri pentru a reduce cererea.

Rusia ar putea pierde în jur de 4,5 miliarde de dolari anual dacă exporturile se opresc. Exporturile sale zilnice prin Ucraina către Europa se ridică, în prezent, la peste 40 de milioane de metri cubi, potrivit datelor Gazprom.

INTERVIURILE HotNews.ro