Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 897: Forțele ucrainene au pătruns 30 km în regiunea rusă Kursk / Armata rusă a împiedicat trupele Kievului să înainteze în Kursk / Dmitri Medvedev face apel ca Rusia să avanseze spre noi regiuni din Ucraina

Soldat rus atacă pozițiile ucrainene în regiunea Zaporojie, Foto: Pavel Lisitsyn / Sputnik / Profimedia
Soldat rus atacă pozițiile ucrainene în regiunea Zaporojie, Foto: Pavel Lisitsyn / Sputnik / Profimedia

Potrivit unor surse rusești, forțele ucrainene au pătruns aproximativ 30 de kilometri în regiunea rusă Kursk pe două rute de înaintare. Trupele ucrainene au manevrat cu succes în jurul pozițiilor rusești și ar fi ajuns în orașele Bolshoye Soldatskoye și Ivnitsa.

Rusia a susținut miercuri că armata ucraineană a continuat să desfășoare atacuri în regiunea de frontieră Kursk. Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că a doborât drone lansate de Kiev, după o „incursiune” a trupelor ucrainene, care au efectuat un asalt blindat. Joi, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a cerut ca armata rusă să avanseze spre noi teritorii ucrainene, inclusiv Kiev.

SINTEZA ZILEI

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 897, LIVETEXT:

Administrația condusă de președintele Vladimir Putin a petrecut aproape trei zile gândindu-se la modul în care presa rusă ar trebui să relateze subiectul despre operațiunea militară ucraineană care se desfășoară în regiunea Kursk, iar Kremlinul a decis ca presa să facă comparații cu celebra bătălie de la Kursk din cel de-al Doilea Război Mondial și să asigure publicul că liderul rus „nu va abandona pe nimeni aflat în necaz”, scrie Meduza, potrivit Ukrainska Pravda.

Potrivit unor surse rusești, forțele ucrainene au pătruns aproximativ 30 de kilometri în regiunea rusă Kursk pe două rute de înaintare.

Trupele ucrainene au manevrat cu succes în jurul pozițiilor rusești și ar fi ajuns în orașele Bolșoie Soldatskoie și Ivnța.

Zelenski: Rusia „trebuie să simtă ce a făcut” Ucrainei

„Rusia a adus războiul pe teritoriul nostru și ar trebui să simtă ce a făcut”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelensk în discursul său video adresat joi seară națiunii, în care a evitat o mențiune directă la luptele în desfășurare care se dau în regiunea Kursk de pe teritoriul Rusiei, scrie The Kyiv Independent.

Kievul a păstrat până în prezent o politică a tăcerii după apariția de marți a informațiilor privind o incursiune ucraineană în regiunea Kursk. Președintele rus Vladimir Putin a calificat situația drept „o provocare pe scară largă”.

Regiunea Kursk se învecinează că regiunea Sumî din Ucraina, care a fost supusă unor atacuri rusești zilnice după ce mai multe zone din aceasta au fost eliberate, în aprilie 2022.

O mare parte a luptelor s-ar desfășura în jurul localității ruse Sudzha, un sat cu o populație de aproximativ 5.000 de persoane situat la mai puțin de 10 kilometri de granița cu Ucraina.

Zelenski nu s-a referit în mod explicit la situația din Kursk în discursul său de seară, dar a spus că „ucrainenii știu cum să își atingă obiectivele”, iar atingerea obiectivelor războiului „nu a fost alegerea noastră”.

„Ne străduim să ne atingem obiectivele cât mai curând posibil, dar pe timp de pace – în condiții echitabile de pace”, a adăugat Zelenski.

În paralel, Rusia și-a intensificat atacurile în regiunea Donețk din Ucraina, în special în direcția orașelor Pokrovsk, Torețk și Ceasiv Iar.

Zelenski s-a declarat miercuri recunoscător „fiecărui soldat și comandant care asigură apărarea pozițiilor noastre ucrainene și îndeplinirea sarcinilor noastre defensive”.

Mexicul respinge cererea Ucrainei de a-l aresta pe Putin dacă va vizita țara

Președintele mexican a respins joi cererea guvernului ucrainean de a-l aresta pe Vladimir Putin dacă liderul rus sfidează un mandat internațional de arestare și participă la inaugurarea viitorului președinte al Mexicului în octombrie, potrivit Reuters.

„Nu putem face asta”, a declarat președintele Andres Manuel Lopez Obrador reporterilor în cadrul unei conferințe de presă guvernamentale obișnuite. „Nu depinde de noi”.

O lege ce reglementează minarea de criptomonede în Rusia a fost promulgată joi de președintele rus Vladimir Putin, după ce luna trecută liderul de la Kremlin avertizase asupra „creşterii necontrolate” a consumului de energie electrică necesară acestei activităţi, informează agenția spaniolă de presă EFE.

Comisia Europeană: Ucraina are dreptul să atace Rusia pe teritoriul acesteia

Comisia Europeană a susţinut joi că Ucraina are dreptul să atace Rusia pe teritoriul acesteia în cadrul operaţiunilor de „legitimă autoapărare” pentru a răspunde agresiunii ruse, după ce trupele ucrainene au pătruns marţi în regiunea rusă de graniţă Kursk, informează agenţia spaniolă de presă EFE.

„Ucraina luptă într-un război defensiv, conform dreptului internaţional Ucraina are dreptul să se apere şi asta include lovirea inamicului de pe teritoriul său”, a spus la o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, potrivit Agerpres.

„În cadrul acestui drept legitim de a se apăra, Ucraina este îndreptăţită să-şi lovească inamicul acolo unde consideră necesar pe teritoriul său, dar şi pe teritoriul inamicului”, a insistat purtătorul de cuvânt comunitar, care a evitat totuşi să comenteze „evoluţiile specifice” de pe câmpul de luptă.

Pe de altă parte, el subliniat că aceste ultime evoluţii de pe front nu schimbă poziţia de susţinere a blocului comunitar pentru Ucraina şi a reamintit că această poziţie a fost confirmată la toate summiturile şefilor de stat şi de guvern din UE de când a început războiul.

În regiunea rusă Kursk continuă luptele după ce armata ucraineană a lansat marţi o ofensivă peste graniţă cu cel puţin o mie de soldaţi sprijiniţi de unităţi mecanizate, profitând de prezenţa slabă în acea zonă a armatei ruse, care a fost luată prin surprindere. Ministerul rus al Apărării a susţinut joi că a oprit înaintarea ucraineană, dar bloggerii militari ruşi afirmă că trupele ucrainene continuă să avanseze către mai multe localităţi.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi că avioane de război F-16 de fabricaţie americană sunt deja utilizate în spaţiul aerian al Ucrainei, scrie agenția spaniolă de presă EFE.

Prețurile gazelor de pe bursele europene au crescut, în ultimele două zile, la cel mai ridicat nivel din acest an, din cauza temerilor că ar putea fi oprit tranzitul prin Ucraina. Motivul acestor creșteri sunt îngrijorările legate de faptul că luptele din Rusia ar putea duce la oprirea tranzitului gazelor prin Ucraina. Chiar dacă. în ultimii doi ani, au scăzut masiv importurile de gaze rusești, încă există țări europene dependente de acestea.

Guvernul german ar putea prelua participații în cadrul companiilor producătoare de armament și al proiectelor din domeniul apărării în „cazuri strategice”, conform unui draft de proiect redactat de ministerele economiei și apărării, relatează joi ziarul Handelsblatt, potrivit Reuters.

Mai mulți soldați ruși au fost luați prizonieri în timpul incursiunii forțelor ucrainene peste graniță, în regiunea Kursk, iar un clip postat pe rețelele sociale surprinde o parte a acestei operațiuni, scrie publicația ucraineană Censor.net.

Clipul postat pe rețelele sociale surprinde atacul unei drone, apoi momentele în care soldații ruși se predau. Publicația ucraineană Kyiv Independent a scris de asemenea despre faptul că zeci de soldați ruși s-au predat în timpul asaltului ucrainean.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat joi armata Kievului pentru abilitițățile ei și rezultatele obținute pe câmpul de luptă, dar nu a făcut o referire directă despre situația din regiunea rusă Kursk, unde Kievul a lansat o ofensivă terestră, conform Moscovei.

Rusia susține că împiedică trupele ucrainene să avanseze în Kursk

Un tânăr și fratele său de 6 ani au fost uciși atunci când o bombă ghidată rusă a lovit o școală joi, după ce trupele moscovite au intensificat atacurile aeriene asupra regiunii Sumî, la granița cu Kursk, susține un oficial ucrainean, potrivit Reuters.

Cei doi au fost uciși în satul Mohrytsia, a declarat pentru televiziunea națională Volodimir Artiukh, șeful administrației militare a regiunii Sumî.

El a spus că zona a cunoscut un număr fără precedent de lovituri aeriene.

Rusia a atacat regiunea cu 56 de bombe ghidate în ultimele 24 de ore, afirmă oficialul ucrainean.

Oficialii militari regionali ucraineni au anunțat miercuri evacuarea obligatorie a civililor din peste 20 de așezări situate la granița cu Rusia.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au împiedicat trupele Kievului să avanseze în regiunea Kursk, potrivit presei de stat ruse, transmite Reuters.

„Numeroși” soldați ruși au fost capturați în luptele din regiunea rusă Kursk după incursiunea forțelor ucrainene, potrivit platformei „Khochu nayti”, creată de serviciul de inteligență al armatei ruse pentru informarea rudelor militarilor ruși capturați în Ucraina, relatează Kyiv Independent.

„Există și informații despre morți ale căror cadavre nu au fost ridicate de compatrioții lor în timpul retragerii”, potrivit platformei.

Agresiunea rusă este de vină pentru escaladarea războiului prin atacurile ucrainene asupra regiunilor ruse Kursk și Belgorod, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

„Cauza principală a oricări escaladări, bombardări, acțiuni militare, evacuări forțate și distrugeri a vieții normale, inclusiv pe teritoriul Rusiei, precum în Kursk și Belgorod, este fără echivoc agresiunea Rusiei”, a scris Podoliak pe X.

Scopul asaltului ucrainean în Kursk, încă neclar

Un bărbat a fost ucis după ce ucrainenii au bombardat orașul Shebekino din regiunea rusă Belgorod, a anunțat guvernatorul regional Viacheslav Gladkov într-o postare pe Telegram. Un alt civil a fost rănit în atac, potrivit Reuters.

Ambasada Ucrainei la Ciudad de México a cerut joi Guvernului mexican să îl aresteze pe Vladimir Putin, dacă va veni la ceremonia de învestire a preşedintei mexicane, Claudia Sheinbaum, conform Agerpres. Liderul de la Kremlin are un mandat de arestare pe numele său din 2023, pentru crime de război.

Trupele ucrainene au trecut granița rusească și au reușit să avanseze în jur de 15 kilometri în regiunea Kursk, luând prin surprindere apărarea subdimensionată locală și provocând furie la Kremlin. Este însă neclar, deocamdată, scopul operațiunii îndrăznețe, care vine într-un moment în care Kievul se afla în defensivă în mai multe puncte ale frontului, sub asalturile Rusiei, scriu BBC Rusia, Meduza și Kyiv Independent.

Ambasada Ucrainei în Mexic a cerut miercuri guvernului mexican să-l aresteze pe preşedintele rus Vladimir Putin, vizat de un mandat de arestare din partea Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru crime de război, dacă acesta va veni la ceremonia de învestire a preşedintei mexicane Claudia Sheinbaum, relatează AFP și Agerpres.

„Avem încrederea în guvernul mexican că va respecta mandatul de arestare internaţional” emis pe numele lui Putin şi „îl va preda organismului judiciar al Naţiunilor Unite de la Haga”, CPI, dacă liderul rus va participa la ceremonia de învestire a Claudiei Sheinbaum la 1 octombrie, afirmă misiunea diplomatică ucraineană într-un comunicat.

Curtea Penală Internaţională a emis în martie 2023 un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război prin deportarea în Rusia a copiilor ucraineni din zonele ocupate de armata rusă în Ucraina.

Mexicul este semnatar al Statutului de la Roma, actul fondator al CPI, care prevede că este de „datoria fiecărui stat de a supune jurisdicţiei penale pe cei responsabili de crime internaţionale”.

Drone și rachete rusești, doborâte de ucraineni

Ucraina anunță că a doborât două din cele patru rachete și toate cele patru drone lansate de Rusia în timpul nopții, relatează Reuters.

Rusia a lansat două rachete Kh-59, doborâte cu succes de Ucraina, și două rachete balistice Iskander-M, potrivit raportului.

Rachetele Iskander au vizat regiunea nord-estică Harkov, a declarat armata. Pentru moment, nu au făcute publice detalii despre posibile victime sau daune.

Guvernatorul din Dnipropetrovsk, Serhi Lîsak, a declarat că apărarea aeriană a distrus o rachetă deasupra regiunii sale din centrul Ucrainei. După mai multe atacuri rusești din cursul nopții, guvernatorul a declarat că un băiat în vârstă de 12 ani a fost rănit și că două case au fost avariate.

Eliberarea Crimeei este mai ușoară decât a Donbasului din cauza caracteristicilor strategice, a declarat Kirilo Budanov, șeful serviciului de inteligență al armatei ucrainene, relatează Kyiv Independent.

„Dintr-o perspectivă militară, este mult mai ușor să reiei Crimeea decât Donbas, care are un front mai lung de 1.000 de kilometri și mai adânc de 200 de kilometri”, a spus Budanov într-un discurs susținut de la Școala de Economie de la Kiev.

„Crimeea are două puncte de intrare. Unul din partea Rusiei și unul din partea noastră: podul Crimeea (Kerch) și istmul de uscat”, a spus Budanov.

Evgeniy Poddubny, corespondentul militar al VGTRK (compania de radio și televiziune de stat din Rusia), a fost grav rănit într-un atac ucrainean cu dronă în regiunea Kursk, care a ajuns practic o zonă fierbinte în ultimele două zile, după ce Moscova a spus că trupele Kievului au luat cu asalt zona. El se află în spital, a precizat canalul de televiziune într-o declarație pe canalul său de Telegram.

Forțele ruse trebuie să avanseze spre Odesa, Harkov, Dnipro, Mikolaiv, Kiev și mai departe în Ucraina, a declarat joi șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev, potrivit Reuters.

Comentând incursiunea ucraineană în regiunea Kursk, Medvedev a declarat că operațiunea Moscovei nu ar mai trebui să vizeze doar securizarea teritoriilor pe care Moscova le consideră ale sale și că Rusia va înceta să avanseze doar atunci când va considera că este benefic să facă acest lucru.

Sinteza celor mai recente evenimente:

Evenimentele de marți, ziua 896 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro